100 Yıllık Anlaşmada Türkiye’nin De İmzası Vardı! Çinliler Gözünü Oradaki Son Toprağa Dikti

Takımadaların batısındaki Wedel Jarlsberg bölgesinde bulunan Sora Fagerfjord adlı arazi, Norveçli Aktieselskabet Kulspids firmasına ait özel mülkü içerisinde barındırıyor.

ANLAŞMADA TÜRKİYE’NİN DE İMZASI BULUNUYOR

Norveçli bir şirket, Svalbard Adası’nda asbest madenciliği yapmak için arazi satın aldı. Şirket avukatı Per Kyllingstad, Oslolu sanayiciler tarafından bölgede asbest madenciliği yapmak için kurulduğunu ve arazide şu ana kadar hiçbir çalışma yürütülmediğini belirtti.

Kyllingstad, Svalbard Anlaşması’na atıfta bulunarak satış işlemlerinin yapılabileceğini söyledi. Bu anlaşmaya göre, Norveç adanın egemenliğini elinde tutsa da, 46 ülke adada ekonomik faaliyetlerde bulunma hakkına sahip. Anlaşmayı imzalayan ülkeler arasında Türkiye, Çin, ABD, Suudi Arabistan ve Japonya da yer alıyor.

Kyllingstad, anlaşma gereği tüm ülkelerin satın alma sürecinde eşit haklara sahip olduğunu vurguladı. Son zamanlarda Kuzey Kutbu ve Svalbard’a artan ilgi göz önüne alındığında, potansiyel alıcılar arasında Çinli şirketlerin de yer alabileceği düşünülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx