TCMB’den ‘Ekonomi Notları’ analizi

Bankanın Dikkat Çeken Araştırması: Mevduat Faizindeki Ayrışma

Bankanın internet sitesinde yer alan “Ekonomi Notları” bölümünde, “Mevduat Büyüklüğüne Göre Faizlerdeki Ayrışmayı Etkileyen Faktörler” konulu bir çalışma kamuoyuyla paylaşıldı.

Yayımlanan çalışmada, bankaların mevduata uyguladıkları faiz oranlarının mevduat büyüklüklerine göre belirgin şekilde farklılaştığı ve küçük miktarlı mevduatlara, büyük miktarlı mevduatlara göre daha düşük faiz oranları uygulandığı vurgulandı.

Yüksek ve düşük miktarlı mevduat faizleri arasındaki farkın enflasyon beklentilerinin bozulduğu ve para politikasının sıkılaştığı dönemlerde arttığı belirtilen çalışmada, mevduat büyüklüğüne göre faiz ayrışmasının boyutunun bankaların büyüklüğüne duyarlı olduğu, likidite durumlarının ise bu ayrışmayı etkileyebileceği ifade edildi. Ayrıca, politika düzenlemelerinin de söz konusu ayrışmayı etkilediği ve özellikle 2022 yılının son çeyreği ve sonrasında faiz farkının artış gösterdiği belirtildi.

Analizde ortaya konulan bir diğer önemli nokta ise mevduat büyüklüğünün faiz oranları üzerindeki etkisidir. Son 10 yıllık dönemde yapılan analizde, yüksek miktarlı mevduatlara uygulanan faiz oranlarının düşük miktarlı mevduatlara göre daha yüksek olduğu gözlemlendi. Bu durum literatürde de bahsedilen, yüksek miktarlı mevduat sahiplerinin finansal bilgi düzeyinin daha yüksek olması, banka risklerini daha iyi yönetmeleri ve faiz oranlarındaki değişimlere daha duyarlı olmaları nedeniyle bu müşterilere daha yüksek faiz verilmesine sebep olduğu kaydedildi.

BANKALARIN BÜYÜKLÜĞÜ VE ETKİLERİ

Araştırmada, Türkiye’den elde edilen yüksek ve düşük miktarlı mevduat veri setleri kullanılarak yapılan analizler, faiz farkının, enflasyon beklentilerinin bozulduğu ve para politikasının sıkılaştığı dönemlerde arttığına işaret etti.

Bankaların büyüklüğü ve likidite durumlarının da mevduat faizlerindeki farklılaşmada etkili olduğu belirtilen çalışmada, banka spesifik değişkenlerden, mevduat dışı fonlama payı, sermaye yeterlilik rasyosu ve kredi büyümesinin de mevduat faizlerinde dönemsel olarak etkili olduğu ifade edildi. Ayrıca, kur korumalı hesapların mevduattaki payının azalması ve enflasyon beklentilerinin iyileşmesi durumunda faiz farkının azalacağı değerlendirildi.

Sonuç olarak, düşük miktarlı mevduata sahip yatırımcıların yüksek miktarlı mevduata benzer faiz alması, tüketim yerine tasarruf tercihini artırarak enflasyon görünümüne olumlu etki yapabileceği belirtildi.

Related Posts

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …

Ordu’nun unutulmuş değerleri gün yüzüne çıkıyor!

Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi ORTUR aracılığıyla Ordu’nun 19 ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş olan hediyelik eşyaların yeniden gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma kapsamında ORTUR tarafından Altınordu ilçesi …

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …

Emeklinin hesabına 25 bin lira yatırılacak: Başvuran alacak

Emeklilerin zam oranlarının belli olmasıyla bankaların promosyon rekabeti de kızıştı. Bankalar yarışa girerken emekliler de en kazançlı yöntem için araştırmalar ve hesaplamalar yapmaya başladı. BAŞVURAN ALACAK Temmuz ayında enflasyon farkıyla …

Tüketiciyi “korsan gözlükçülerden” koruyacak düzenleme yolda

TBMM’de görüşmeleri devam eden kanun teklifiyle, optisyen-gözlükçü işletmelerinin faaliyette bulunmalarına ilişkin esaslar düzenlenirken, sektör, bu düzenlemeyle korsan optisyenlerin önlenmesini bekliyor.

Doğu Akdeniz’deki illerin 6 aylık ihracatı 4,8 milyar doları aştı

Hatay, Mersin, Adana ve Osmaniye’den ocak-haziran döneminde 4 milyar 820 milyon 190 bin dolarlık dış satım yapıldı.