2’nci Trump döneminde Kaliforniya’da ‘Calexit’ hamlesi: ‘Bağımsız olalım’

Calexit Talepleri Yeniden Gündemde

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim zaferinin ardından Kaliforniya eyaletinde ‘Calexit’ imza kampanyası yine konuşulmaya başladı.

5 Kasım’da yapılan başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin galip geldiği Kaliforniya’da, eyalet sakinlerinin ABD’den ayrılma isteği dile getirildi. Eyaletin resmi internet sitesinde yayınlanan kampanya açıklamasına göre, ‘ABD’den çıkma’ önerisinin sahibi Marcus Ruiz Evans’ın Kasım 2028’de yapılacak seçimde konunun gündeme gelmesi için kayıtlı seçmenlerden yüzde 5’inin, yani en az 546,651 kişinin imzasını toplaması gerekiyor. Bu bağlamda, öneri sahibi Evans’ın topladığı imzaları bölge seçim yetkililerine 22 Temmuz’a kadar teslim etmesi gerekiyor.

2016’da da Benzer Kampanyalar Gerçekleşti

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Kaliforniya’nın ABD’den ayrılarak bağımsız bir devlet olma önerisi daha önce de gündeme gelmişti. Donald Trump’ın 2016’daki seçim zaferinin ardından ‘Calexit’ adlı kampanya sosyal medyada başlatılmış ve yaklaşık 220,000 kişi tarafından ilgi görmüştü.

Kampanya sahibi Evans, ‘Calexit’ isminin İngiltere’nin AB’den ayrılma süreci Brexit’ten esinlendiğini belirtiyor ve kampanyanın amacını Kaliforniya’nın kendi kendini yönettiği bir geleceğe taşımak olarak açıklıyor. ‘Calexit’ girişimiyle, Kaliforniya’nın sadece Kaliforniya halkı tarafından yönetilen bağımsız ve refah bir ulus haline gelmesi hedefleniyor. Kaliforniya’nın bağımsızlığını güvence altına almak için ABD Anayasası’nda değişiklik yapılması talep ediliyor.

Dilekçe Süreci Nasıl İşliyor?

ABD Anayasası’nın Birinci Değişikliği vatandaşlara dilekçe verme hakkı tanıyor ve halkın ifade, inanç ve basın özgürlüğünü güvence altına alıyor. Dilekçeler, türüne, eyaletin yasal düzenlemelerine ve amacına göre halk oylamasına sunulabiliyor. ‘Calexit’ gibi Anayasa değişikliği gerektiren dilekçelerde yeterli imzalar toplandığında öneri halk oylamasına sunuluyor. Süreç, teklif sahibinin başsavcılığa dilekçesini sunmasıyla başlıyor. Başsavcı, önerinin amacı ve etkileri hakkında bilgi vererek seçmenleri bilgilendiriyor.

Dilekçeler tamamlandığında, Başsavcı belgeleri teklif sahibine ve eyalet yetkililerine göndererek imza toplama sürecini başlatıyor. Teklif sahibi topladığı imzaları bölge seçim yetkililerine teslim ederek geçerliliğini kontrol ettiriyor. Gerekli sayıda geçerli imza onaylandığında, teklif gelecek seçime dahil ediliyor.

Oylamada Geçerli Oyların Yüzde 55’i ‘Evet’ Olmalı

‘Calexit’ kampanyası kapsamında Kaliforniya seçmenlerinden eyaletin bağımsız bir ülke olup olmaması konusunda görüşleri alınacak. Teklifin kabul edilmesi için kayıtlı seçmenlerin en az yüzde 50’sinin oy kullanması ve oyların en az yüzde 55’inin ‘Evet’ olması gerekiyor.

Halk oylamasının ardından, eyaletin bağımsız bir ülke olabilmesi için çeşitli koşullar sağlanması gerekiyor. Örneğin, eyalet komisyonunun oluşturulması, üyelerin belirlenmesi ve rapor hazırlanması gibi adımlar atılması gerekebilir. ABD Anayasası’nda eyaletlerin yasal yollarla ayrılmasını düzenleyen bir hüküm bulunmuyor. Ancak Kaliforniya Eyalet Anayasası, eyaletin ABD’nin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtiyor.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Vatikan’da kritik ziyaret: Zelenski ile Papa görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo ile bir araya geldi.

Bakan Yerlikaya: FETÖ elebaşının ölümünden sonra da hain yapının peşini bırakmayacağız

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında düzenlenen ‘Zaferin Adı Türkiye’ programında konuştu. Yerlikaya, FETÖ elebaşının ölümünün ardından da mücadeleye devam edildiğini açıkladı. Pençe Kilit Harekatı bölgesinde şehit olan 12 askere rahmet dileyen Yerlikaya, şehitlik mertebesinin önemini vurguladı.

Bakan Ersoy duyurdu: Turizm başkenti Ankara oldu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ankara’nın 2026 yılı için ‘Türk Dünyası Turizm Başkenti’ seçildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, bu kararın Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10. Toplantısı’nda alındığını belirtti.

Netanyahu, Trump’ı aday gösterdi: Nobel Barış Ödülü alan tartışmalı isimler

Netanyahu, Trump’ı aday gösterdi: Nobel Barış Ödülü alan tartışmalı isimler

Erbil yönetimi tansiyonu düşürmeye çalışıyor: Herki aşireti ablukada, eller tetikte

Erbil yönetimi tansiyonu düşürmeye çalışıyor: Herki aşireti ablukada, eller tetikte

Suriye’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarında yangın çıktı

Öğle saatlerinde saray yakınlarındaki alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Suriye Sivil Savunma ekipleri ve itfaiye birimleri yangına müdahale ediyor. Bölgeden yükselen yoğun duman, Şam’ın birçok bölgesinden görülebiliyor. Yangının çıkış …