Arjantin’de enflasyon yüzde 254’ü aştı

Arjantin’de yeni başkan Javier Milei’nin ekonomi programı son hızıyla devam ederken ocakta yıllık enflasyon oranı yüzde 254,2 oldu.

Ülkenin istatistik kurumu tarafından bugün yayınlanan verilere göre, ocak ayında fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 20,6 arttı.

Milei, geçen ay yaptığı açıklamada ocak ayında enflasyonun yüzde 25’in altında kalmasının “kutlama nedeni” olacağını söylemişti. Milei’ye göre bu oran, Arjantin’in para basmaya olan bağımlılığını sona erdirmek için harcamaları kısma stratejisinin bir başarısı.

Milei, kasımda Arjantin’in kronik enflasyon krizini sona erdirme vaadiyle seçildi. Kimi analistlere göre Milei’nin mali düzenlemeleri, enflasyonu kontrol altına almaya yardımcı oluyor.

SERT RESESYON GELİYOR

Ancak fiyat artışları üzerindeki en büyük fren, Arjantin’deki resesyonun başlaması. IMF bu yıl Arjantin’de GSYH’nin yüzde 2,8 oranında daralmasını bekliyor.

La Plata Ulusal Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Amilcar Collante, “Burada hala ilk aşamadayız” dedi.

Collante, hükümetin fiyatları düşürmek için resesyona ve harcamaları kısmak için bütçeyi 2023 seviyelerinde dondurmak gibi kısa vadeli stratejilere bel bağladığını belirtti.

Collante, “Bu sürdürülebilir değil. Bir noktada hükümetin enflasyonu düşürürken aynı zamanda ekonomiyi büyütmemizi sağlayacak bir istikrar planı başlatması gerekecek” dedi.

ENFLASYONİST RİSKLER SÜRÜYOR

Öte yandan ülkede pesonun bir kez daha devalüe edilmesi için artan baskı da dahil olmak üzere diğer enflasyonist riskler devam ediyor.

Milei’nin enerji ve ulaşım sübvansiyonlarında yapmayı planladığı kesintiler önümüzdeki aylarda önemli fiyat baskılarına yol açacak. Buna bağlı olarak pek çok kalemin enerji faturalarının büyüklüklerine bağlı olarak artması öngörülüyor.

Örneğin Milei’nin 124 milyon dolarlık bölgesel ulaşım sübvansiyon fonunu kaldırması ve Buenos Aires’teki fiyatları serbest bırakmasının ardından otobüs ve metro ücretlerinin önümüzdeki aylarda yüzde 360’a varan oranlarda artması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir