Kanser, birçoğumuzun düşünmek istemediği ama gerçekte sıklıkla görülen ve insanı yaşamı boyunca etkileyen bir hastalık. Bu hastalıklar arasında en geç fark edilen ve sağ kalım oranları düşük olan mide kanseri, en tehlikeli türlerden biridir. Mide kanseri genellikle erken evrede teşhis edilmediği için tedavi süreci daha zor hale gelir. Bu durum da hayatta kalma şansını ciddi şekilde düşürürken, Cancer Research UK’ye göre, mide kanseri teşhisi konan kişilerin yalnızca yüzde 50’si bir yıl veya daha uzun süre hayatta kalabiliyor, yalnızca yüzde 15’lik bir kesimse 10 yıl daha yaşayabiliyor.
Genellikle yaşlılarda görülen mide kanserinin, 100 vakadan yaklaşık 50’si 75 yaş ve üzeri kişilerde tespit ediliyor. Aynı zamanda erkeklerde, kadınlardan daha fazla görülür. Mide kanserinin oluşumunda çevresel faktörler, yaşam tarzı ve diyet önemli bir rol oynar. Özellikle, mideye yerleşen Helicobacter pylori bakterisi ile ilişkilendirilse de bu bakteriye sahip olan herkes mide kanseri geliştirmez.
MİDE KANSERİNİN BELİRTİLERİ GENELLİKLE FARK EDİLMİYOR
Mide kanseri gibi ölümcül bir hastalıkla karşılaşmamak için erken teşhis konulması çok büyük önem taşır. NHS (Ulusal Sağlık Servisi) tarafından belirtilenlere göre, mide kanserinin birçok farklı belirtisi olabilir fakat bunlar genellikle fark edilmesi zor olabilen belirtilerdir. Mide kanseri belirtileri arasında mide ekşimesi, asit reflüsü, yutma güçlüğü (disfaji), aşırı gaz, mide bulantısı, hazımsızlık, yemek yerken çabuk doygunluk hissi gibi şikayetler yer alır.
Özellikle kilo kaybı veya yutma zorluğu gibi belirtiler varsa, derhal bir uzmandan yardım alınmalıdır. NHS, bu tür durumlarda bir pratisyen hekime başvurulması gerektiğini önerirken, semptomlar pek çok farklı hastalıktan da kaynaklanabilir.
More Stories
Bilim insanları insan ömrünün mümkün olan en uzun süresini belirledi
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, hepimizin evinde bulunan ve kanserojen olan çeşni
Hekimler kamudan kaçıyor: 10 ayda 2 bin 37 hekim istifa etti