Siyah veya yeşil değil: En sağlıklı zeytin aslında buymuş

Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olan zeytin, kahvaltı sofralarımızın baş tacıdır. Genellikle siyahı ve yeşili tercih edilen zeytinin aslında farklı bir türü daha dikkat çekmeye başladı. Son günlerde dikkat çeken kırmızı zeytin, olgunlaşmamış zeytinlerin erken aşamasında sahip olduğu kırmızımsı renkle tanınır. Yapılan araştırmalar, kırmızı zeytinin sağlık açısından sahip olduğu faydalarla, diğer türlerden çok daha değerli olduğunu ortaya çıkarıyor. 

Kırmızı zeytin, olgunlaşmamış zeytinlerin erken aşamada sahip olduğu renk tonudur ve bu zeytinler genellikle siyah veya yeşil zeytinlerin olgunlaşma sürecinde geçici bir kırmızı renk alır. Tam olgunlaşmadan önce toplanan kırmızı zeytinler, genellikle sofralık olarak tüketilmez ve işlem gerektirir. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar, kırmızı zeytinin sağlık üzerindeki etkilerini keşfetmeye başladı.

KIRMIZI ZEYTİNİN FAYDALARI 

– Kırmızı zeytinler, zeytin olgunlaşmadan önce içerdiği yüksek miktarda antioksidan ile dikkat çeker. Bu antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak, hücre yaşlanmasını engeller ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

– Polifenoller, zeytinin antioksidan özelliklerini artıran bileşiklerdir. Kırmızı zeytin, siyah ve yeşil zeytinlerden çok daha fazla polifenol içerir, bu da iltihaplanmayı azaltma ve kalp sağlığını destekleme açısından önemli bir faktördür.

– Kırmızı zeytindeki yüksek polifenol ve oleuropein içeriği, damarları koruyarak kan basıncını düzenler ve kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Zeytin, sağlıklı yağlar içeren ve kalp dostu bir besin kaynağıdır.

– Kırmızı zeytin, sindirim sistemine faydalıdır. İçeriğindeki lifler, bağırsak sağlığını destekler ve düzenli sindirimi sağlar. Ayrıca, zeytinlerin sindirim sistemi florasını iyileştirmeye yardımcı olan özellikleri vardır.

– Zeytinin içerdiği yağlar ve antioksidanlar, cilt sağlığını iyileştirir. Kırmızı zeytin, ciltteki iltihaplanmaları azaltabilir, yaşlanma belirtilerini engeller ve cildi nemlendirir.

KIRMIZI ZEYTİN NASIL TÜKETİLİR?

Kırmızı zeytin genellikle doğrudan tüketilmez çünkü olgunlaşmamıştır ve acı bir tadı olabilir. Kırmızı zeytinler doğrudan sofrada kullanılmadan önce, genellikle işlenir ya da tuzlu ve fermente edilmiş şekilde satılır. Bu tür zeytinler, özellikle soslar ve zeytinyağlı yemekler gibi Akdeniz mutfağında popülerdir. Ayrıca zeytinlerin içine baharatlar eklenerek tatlandırılabilir.

Related Posts

Uzman isim uyardı: Kenede erken ve doğru müdahale, bulaş riskini azaltıyor

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Bozkurt, kenelerin yol açtığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalıklarına erken müdahalenin önemli olduğunu belirtti.

Erkeklerde ‘sessiz hastalık’: Gittikçe yaygınlaşıyor

ABD’de yaklaşık 2 milyon erkek, kemikleri zayıf ve kırılgan hale getiren “sessiz hastalık” olarak bilinen osteoporozdan muzdarip.

Kan Bağışı Yaparken Dikkat!

Kan bağışı hakkında önemli bilgiler veren uzmanlar, düzenli kan verilmesinin kalıcı kansızlığa sebep olmayacağını bildirdi. 

Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı hayvan sahiplerini uyardı.

Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, yaz mevsiminin gözde meyveleri çilek, vişne ve kirazın kalp sağlığına etkilerini anlattı. Bu kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu vurguladı.

İftira atmak bir hastalık mı yoksa huy mu?

Klinik psikiyatri uzmanları, sürekli iftira atma davranışının tek başına bir “hastalık” olarak tanımlanmadığını, ancak sıklıkla “pseudologia fantastica” (patolojik yalan söyleme) ve altında yatan kişilik bozukluklarıyla ilişkili semptomlar sergilediğini vurguluyor.