Atık kağıtta ithalat sınırı yalan oldu

Atık Kağıt İthalatı Türkiye’nin Döviz Açığını Artırıyor

Türkiye, döviz açığını kapatmak için çabalarken atık kağıt sektöründe yüksek ithalat devam ediyor. 2023 yılında 1.16 milyon ton atık kağıt ithal edilirken, bu rakam 2024’te 1.5 milyon tona yükseldi. İthalatın lideri ise yüzde 24 payla İngiltere olurken, onu yüzde 23 pay ile Irak takip ediyor. Türkiye, uzun yıllardır Avrupa’nın çöplüğü olma eleştirilerine maruz kalırken artık Ortadoğu’dan bile atık kağıt ithal eder hale geldi.

Denetim Eksikliği ve İthalat Baskısı

Öte yandan, Türkiye’deki yayın sektörü ise atık kağıtlarını satamadığı için zor günler yaşıyor. Kağıt fabrikası SEKA’nın satılması sonrasında, dövizle kağıt alan yayın sektörü, maliyetlerini düşürmek için hurda kağıdı tercih etmek istese de ithal hurda kağıt piyasayı domine etmiş durumda. Yurt içinde zor şartlar altında yayın hayatına devam eden gazete, dergi ve yayın evleri depolarının atık kağıtlarla dolu olmasına rağmen geri dönüşüm firmalarının ithalata devam etmesinden şikayetçi.

Sektör temsilcileri, bakanlığın uyarılarına rağmen kağıt geri dönüşüm firmalarının neredeyse tüm ihtiyaçlarını ithalattan karşıladığını ve denetim eksikliğine vurgu yaparak durumu endişe verici buluyorlar.

Related Posts

Tesla üretimi durdurdu, işçiler evlerine gönderildi

Tesla üretimi durdurdu, işçiler evlerine gönderildi

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Temmuzda yapılacak maaş zammı netleşiyor: Emekliler ve memurlar ne kadar zam alacak?

Maaş farkları için ilk veriler açıklanırken, enflasyon oranları üzerinden yapılan tahminler, emeklilerin ve memurların alacağı zam miktarını belirleyecek. Haziran ayındaki verilerle birlikte zammın kesinleşmesi bekleniyor.

Üretici enflasyonu Norveç’te çakıldı

Norveç’te üretici fiyatlarında yaşanan sert düşüş, özellikle petrol ve doğalgaz sektöründeki fiyat gerilemeleriyle bağlantılı olarak dikkat çekti. Mart ayında yüzde 11,5 olarak kaydedilen yıllık üretici enflasyonu, Nisan 2025 itibarıyla yüzde 2,1’e …

Mevduat oranlarında yeni zirve: 1 milyon TL’nin getirisi 40 bin TL’ye yaklaştı

Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nı desteklemek için aldığı yeni tedbirler sonrasında, mevduat faizlerinde bu hafta dikkat çeken bir artış yaşandı. Yüzde 53 ile yeni bir zirveye ulaşan mevduat oranları, 1 milyon TL’nin 32 gün içindeki getirisini 39 bin 496 TL’ye çıkardı. Bu gelişme yatırımcılar için büyük bir fırsat yarattı. İşte en yüksek faiz oranlarının hangi bankalarda sunulduğu ve 250 bin TL, 500 bin TL ve 1 milyon TL’lik yatırımların getiri oranlarının güncel durumu…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir