‘Köy Üniversitesi’nde çok yönlü eğitim

MAKÜ Köy Üniversitesi Projesi İle Köylerde Eğitim Seferberliği Başlattı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı koordinasyonunda, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından yürütülen ‘Köy Üniversitesi Projesi’ mart ayı itibariyle başladı. Proje kapsamında, 2 aylık süreçte Burdur’da bulunan 12 köyde yaklaşık 600 köylüye ulaşıldı. Proje kapsamında, cami, köy kıraathanesi, tarla, çiftlik, ahır ve aile işletmelerinde köylülere tarım, hayvancılık, kültürel etkinlikler, sağlık hizmetleri gibi çeşitli alanlarda eğitimler verilmektedir. Projenin bir parçası olan üniversite öğretim üyeleri gönüllü olarak yer alırken, öğrenciler de eğitimlere aktif olarak katılmaktadır. Proje, köyde yaşayan bireylerin sadece üretim süreçlerinde değil, aynı zamanda günlük yaşamlarında, komşuluk ilişkilerinde, sağlık, eğitim ve kültür alanlarında da kendilerini geliştirmelerini hedeflemektedir.

‘Hocalar Gönüllü Olarak Katkı Sağlıyor’

Proje yürütücülerinden Doç. Dr. Umut Yanardağ, Köy Üniversitesi projesinin Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayarak, “Eğitim, mentörlük, araştırma, gönüllülük faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bir kırsal kalkınma projesi. 5 ilçede, 31 köyde 28 ay boyunca akademisyenler; ilahiyatından diş hekimliğine, konservatuvarından veteriner hekimliğine, sosyal hizmet bölümünden psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümüne kadar üniversitenin hemen hemen tüm birimlerinin hocaları gönüllü olarak katkı sunmaktadır. Aynı zamanda öğrencilerimiz de sosyal sorumluluk çalışmalarına gönüllü olarak katılmaktadır,” açıklamasında bulundu.

Projede çalışmalar yapmak için köyleri demografik özelliklerine göre çocuk köy, genç köy ve yaşlı köy olarak ayıran Yanardağ, “Bazı köylerde neredeyse hiç çocuk bulunmamaktadır. Bazı köylerde ise ilkokul ve ortaokul mevcuttur. Bu nedenle ihtiyaçlara göre eğitim çalışmalarını planlamamız gerekmektedir,” dedi.

Öğrenciler De Katılıyor

Üniversite öğrencilerinin köydeki eğitimlere katıldığını belirten Yanardağ, “Biz öğrencilerin uygulamalı olarak öğrenmesini hedefleyen bir üniversitede çalışıyoruz. Öğrencilerimiz için köyleri saha haline getiriyoruz. Öğrenci istediği zaman hocasıyla birlikte gidip uygulamaları deneyimleyebilmektedir. Öğrencilerimizi hocanın gözetiminde sahaya gönderiyoruz. Öğrencilerin pratiği deneyimlemesi için köyler birer staj alanı olmaktadır. Böylece öğrenciler daha erken öğrenmektedir,” şeklinde konuştu.

‘Ahırda Bile Eğitim Verildi’

Mart ayından bu yana 12 etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Yanardağ, “İlk eğitimimizi Büğdüz köyünde pozitif yaşlanma konusunda başlattık. İlahiyat hocalarımız ise camide vaaz verdiler. Mekan sıkıntısı yaşadığımız durumlarda ahırlarda dahi eğitim gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz günlerde ise küçük bir alan bulup orada eğitim verdik. Her etkinlik genellikle 30-40 kişilik gruplarla yapılmaktadır. Şu ana kadar 400-450 kişiye ulaştık. Daha kalabalık etkinliklerle birlikte ise katılımcı sayısı 80-100 kişiye kadar çıkabilmektedir. Toplamda 550-600 kişiye eğitim vermiş bulunmaktayız,” şeklinde konuştu.

Eğitime katılan Susuz Köyü Muhtarı Hasan Karatay, “Yaptığımız etkinliklerde köy halkımız ve öğrenciler olarak 2 etkinlik gerçekleştirdik. Veteriner Fakültemizden gelen arkadaşlarımızın katkılarıyla hayvansal sıkıntılarımızı çözme fırsatı bulduk. Bu etkinlikler bizim için oldukça anlamlı,” dedi.

Related Posts

Papa neden İznik’e gelmek istiyor? Yeni Papa 14’üncü Leo’dan İznik ziyareti kararı…

Yeni Papa olarak seçilen 14’üncü Leo, İznik ziyaretini gerçekleştirmek için hazırlıklarını sürdürüyor. Yakın zamanda hayatını kaybeden Papa Francis’in de 2025 yılında ziyaret planları içerisinde yer alan İznik, vasiyet olarak yeni Papa’ya devroldu. Bu gelişmelerin ardından merak edilen soru ise “Papa neden İznik’e gelmek istiyor?” oldu. Peki, Papa 14’üncü Leo İznik’e neden gelecek? İşte, merak edilen o sorunun cevabı

LGS ne zaman 2025, sınav giriş belgesi yayımlandı mı? Geri sayım başladı! LGS’ye kaç gün kaldı?

LGS sınavı 2025 geri sayım başladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Haziran ayında gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezi sınavın başvuru işlemleri “e-Okul” üzerinden tamamlandı. LGS 2025 birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak 75 dakika süre verilecek. İkinci oturumda ise öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve 80 dakika süre verilecekLGS sınav giriş belgesi yayımlandı mı, LGS ne zaman 2025? LGS’ye kaç gün kaldı? İşte, LGS sınav tarihi 2025

Okullar ne zaman kapanıyor? Okullar 2 hafta erken kapanacak iddialarına MEB’den önemli yanıt.. İşte, karne günü tarihi

Yaz tatili ne zaman başlıyor ve okulların kapanmasına kaç gün kaldı sorusu milyonlarca öğrenci ve velinin araştırdığı husus olmaya devam ediyor. Kurban Bayramı tatilinin Haziran ayının ilk haftasına denk gelmesi, okulların ise 2 hafta sonra yaz tatiline girecek olması dolayısıyla okullar erken kapanacak iddiaları gündeme gelmişti. Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), çalışma takvimini işaret ederek önemli bir açıklamada bulunmuştu. Bakan Yusuf Tekin’e de yöneltilen “Okullar erken mi kapanacak” sorusu, cevap bulmuştu. Peki, karneler ne zaman verilecek ve okullar ne zaman kapanacak? İşte, merak edilen konuyla ilgili detaylı bilgiler

INSTAGRAM SORUN / ARIZA BİLDİRİMLERİ 8 MAYIS || Gece ve sabah peş peşe bildirimler geldi! Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var?

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? Instagram’a giriş ve akış yenilemede sorun yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabına çevrildi. Hemen belirtelim ki son olarak saat 02.23’te 14 bildirimle en çok sorun kaydı alındı. Saat 08.00’de ise 8 sorun bildirimi yapıldı. Peki, bugün 8 Mayıs Instagram açıldı mı, sorun giderildi mi? İşte merak edilip araştırılan güncel detaylar ve 8 Mayıs hata tespit raporu grafiği…

Netflix yeni nesil televizyon deneyimini tanıttı

Netflix yeni nesil televizyon deneyimini tanıttı

Açık Lise sınavları ne zaman (AÖL sınav takvimi 2025) | MEB 2024 – 2025 AÖL 3. dönem sınav tarihleri belli oldu mu? Açık Öğretim Lisesi sınav giriş belgeleri ne zaman yayınlanacak?

AÖL sınav tarihleri 2025 MEB takvimi ile belli oldu. Lise eğitimini açıktan devam ettiren öğrenciler, 30 Nisan – 20 Mayıs 2025 tarihlerinde yapılacak olan kayıt yenileme işleminin ardından, 3. Dönem Açık Öğretim Lisesi sınavlarını bekleyecek. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan duyuruya göre öğrenciler sınav merkezi belirleme ve güncelleme işlemlerini 30 Nisan – 20 Mayıs 2025 tarihleri arasında Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden yapabilecekler. Öğrenciler dönem sınavlarına fotoğraflı sınav giriş belgesi ve geçerli bir kimlik belgesi ile girecekler. Sınav giriş belgesinde fotoğrafı bulunmayan öğrenciler sınava alınmayacak. Peki, açık lise sınavları ne zaman 2025? AÖL 3. Dönem sınav giriş belgesi yayınlandı mı? İşte, AÖL sınav takvimi ve ayrıntılı bilgiler.