Uzman isim uyardı: Kenede erken ve doğru müdahale, bulaş riskini azaltıyor

Keneler KKKA ve Lyme Hastalıklarına Neden Olabilir

Üniversiteden yapılan açıklamada KKKA ve Lyme hastalıklarının bulaş kaynağının kene olduğu belirtildi. Her iki hastalığın da keneler tarafından bulaştırıldığı ancak farklı mikroorganizmalar tarafından meydana geldiği vurgulandı. KKKA hastalığının virüslerden, Lyme hastalığının ise bakterilerden kaynaklandığı ve her ikisinin de ölümcül olabileceği ifade edildi.

Prof. Dr. Fatma Bozkurt, kene temasının yaz aylarında arttığını belirterek, hastalıkların genellikle kene ısırmasıyla bulaştığını ancak kenenin temas ettiği vücut sıvılarıyla da mikrobu taşıyan hayvanlardan bulaşabileceğini söyledi. Kene temasının genellikle ilkbahar ve yaz aylarında mevsimsel olarak görüldüğüne dikkat çekti.

KKKA hastalığının kuluçka süresinin virüsün alınmasını takiben 1-14 gün olduğunu belirten Bozkurt, hastalık belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, halsizlik, ağrılar, kusma, karın ağrısı, ishal gibi belirtilerin yer aldığını söyledi.

Hastalığın erken teşhis ve tedavi edilmesinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Bozkurt, kene teması sonrası hekim takibinin hayati önem taşıdığını belirtti.

Lyme hastalığında ise kene temasından 1-4 hafta sonra vücutta Eritema Migrans (EM) adı verilen lezyonların görülebileceğini açıklayan Bozkurt, lezyonların genellikle bir ay içinde kaybolduğunu ancak tedavi edilmezse kronik bir hastalığa dönüşebileceğini belirtti.

Doğal kene ısırıklarının fark edilmesinin zaman alabileceğini ifade eden Bozkurt, kenenin vücuda yapıştığında ağrı hissettirmediğini ve kenenin deriden çıkarılmasının önemli olduğunu söyledi.

Hastalığın bulaşma riskine karşı alınacak önlemlere değinen Bozkurt, kene kontrolü, vücutta kene olup olmadığının kontrol edilmesi, ve kene temasının ardından dikkatli bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Tarla, bağ, bahçe gibi alanlara giderken vücudu örten kıyafetler tercih edilmeli.
  • Oturulacak yerlere açık renkli örtüler serilmeli.
  • Kene temasından sonra vücudun kontrol edilmesi önemlidir.

Hastalığın bulaşma riskine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulanan açıklamada, hayvanlarla temas ederken koruyucu önlemlerin alınması gerektiği belirtildi.

Related Posts

Erkeklerde ‘sessiz hastalık’: Gittikçe yaygınlaşıyor

ABD’de yaklaşık 2 milyon erkek, kemikleri zayıf ve kırılgan hale getiren “sessiz hastalık” olarak bilinen osteoporozdan muzdarip.

Kan Bağışı Yaparken Dikkat!

Kan bağışı hakkında önemli bilgiler veren uzmanlar, düzenli kan verilmesinin kalıcı kansızlığa sebep olmayacağını bildirdi. 

Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı hayvan sahiplerini uyardı.

Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, yaz mevsiminin gözde meyveleri çilek, vişne ve kirazın kalp sağlığına etkilerini anlattı. Bu kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu vurguladı.

İftira atmak bir hastalık mı yoksa huy mu?

Klinik psikiyatri uzmanları, sürekli iftira atma davranışının tek başına bir “hastalık” olarak tanımlanmadığını, ancak sıklıkla “pseudologia fantastica” (patolojik yalan söyleme) ve altında yatan kişilik bozukluklarıyla ilişkili semptomlar sergilediğini vurguluyor.

Prof. Dr. Haberal, yanığın önemine dikkat çekti: ‘Tüm toplumu ilgilendiren bir sorun’

“Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”nde konuşan Prof. Dr. Mehmet Haberal, “Yanık her yerde, her an oluşabilir, herkesin başına gelebilir. O yüzden çok önemlidir ve tüm toplumu ilgilendiren bir sorundur” dedi