Bakanlığın tahvil ihracına 3 kata yakın talep geldi

2024 Yılı Dolar Cinsinden 10 Yıl Vadeli Tahvil İhracı Gerçekleşti

Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 2024 yılı Hazine dış finansman programı kapsamında dolar cinsinden 10 yıl vadeli tahvil ihracı başarıyla tamamlandı. Toplam ihraç miktarı 3,5 milyar dolar olarak belirlenirken, ihraç tutarının 3 Ekim tarihinde hesaplara geçeceği açıklandı.

Yapılan açıklamada, ihraç edilen 3 Ocak 2035 vadeli tahvilin kupon oranının yüzde 6,50, getiri oranının ise yüzde 6,75 olduğu bilgisi paylaşıldı. Ayrıca, bu yeni tahvil ihracı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilen yükümlülük yönetimi işlemi kapsamında uluslararası sermaye piyasalarında işlem gören 2024-2026 vadeli dolar cinsinden 6 tahvilin değiştirilmesi veya nakit karşılığı geri alınabilmesi için iade talep toplama süresinin 25 Eylül’de sona erdiği belirtildi.

3,5 milyar dolar nominal tutarlı tahvilin yaklaşık 1,85 milyar dolarlık kısmının 2024 ve 2025 vadelerindeki tahvillerin yükümlülük yönetimi işlemi kapsamında değiştirilmesi için kullanıldığı ifade edilirken, geri kalan kısmın nakit finansman olarak temin edildiği vurgulandı. Nakit karşılığı geri alım talepleri ile 2026 vadeli tahviller için değişim taleplerinin karşılanmadığı belirtilirken, işleme ilişkin detayların ve nihai nakit tutarının tamamlanmasının ardından kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.

Gerçekleştirilen yükümlülük yönetimi işleminin dış borç stokunun kısa vadeli geri ödeme profiline uzun aradan sonra yapılan aktif bir borç yönetimi işlemi olarak kaydedildi. Bu işlemle 2024 ve 2025 yıllarında gerçekleşecek yaklaşık 1,85 milyar dolar tutarındaki anapara itfasının 2035 yılına ötelendiği belirtildi. Bunun sonucunda, ortalama vadesi 1 yıldan az olan tahvillerin, 10 yıl 3 ay vadeli yeni bir tahvil ile değiştirildiği açıklandı.

Yeni tahvil ihracıyla birlikte 2024 yılında uluslararası sermaye piyasalarına yaklaşık 10,5 milyar dolar tutarında tahvil ihraç edilirken, bunun yaklaşık 8,6 milyar dolarlık kısmının nakit finansman olarak sağlandığı bilgisi paylaşıldı. Yeni ihracın değişime tabi olmayan nakit finansman kısmına yaklaşık 150 yatırımcının talep gösterdiği ve tahvilin ABD, Birleşik Krallık, diğer Avrupa ülkeleri, Türkiye, Orta Doğu ve diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldığı belirtildi.

Related Posts

DMM’den ‘Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı’ iddiasına yalanlama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), “Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı” iddiasının tümüyle yalan ve dezenformasyon ürünü olduğunu bildirdi.

Küresel piyasalar tarife endişelerinin yeniden yükselmesiyle karışık seyrediyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Önce Amerika” politikası kapsamında attığı adımların olası sonuçlarına yönelik belirsizlikler sürerken, Trump’ın 9 Temmuz’a kadar ertelediği gümrük tarifelerinin süresini uzatmayı düşünmediğini açıklaması, piyasalarda …

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Altın fiyatları için yeni hedef! Selçuk Geçer rakam verdi

Ekonomist Selçuk Geçer, YouTube kanalında yaptığı açıklamada altın piyasasına dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Jeopolitik riskler, merkez bankalarının agresif alımları ve yaklaşan Fed kararlarıyla birlikte altın fiyatlarının 3.500 dolar …

Avrupa’da doğal gaz fiyatları geriledi

Kontrat geçen hafta, İsrail ve İran arasındaki ateşkes anlaşmasının ardından Orta Doğu’daki LNG arz kesintilerine ilişkin endişelerin azalmasıyla yaklaşık iki yılın en sert haftalık düşüşünü kaydetti. Bu arada, ANZ Research analistlerine göre, Avrupa …

Türkiye’nin dış borcu 527,5 milyar dolara ulaştı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Mart itibarıyla Türkiye’nin brüt dış borç stokunun 527,5 milyar dolar, net dış borç stokunun ise 264,1 milyar dolar olduğunu açıkladı.