ABD’nin Ukrayna’yı işgal edeceğini iddia ettiği Rusya, sınırdaki birlikleri çekmeye başladı. Moskova raporları ‘bilgi terörizmi’ olarak nitelendirdi.
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Rusya’nın olası Ukrayna işgali için bu haftayı işaret ederken askeri ve diplomatik trafik de hızlandı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz Ukrayna’nın başkenti Kiev’den Moskova’ya geçerken Batı ittifakı ile Rusya arasındaki söz düellosu sürüyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceğine yönelik suçlamalarını “enformasyon terörü” olarak tanımladı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ile Moskova’da görüşen Lavrov, “Tatbikatları, kimin ne düşündüğü, nasıl bir histeri yarattığına veya gerçek bir enformasyon terörü yarattığına bakmadan gerçekleştiriyoruz” dedi.
Lavrov, Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçmesinin Avrupa da dahil birçok kişinin rahat bir nefes almasını sağlayacağını da kaydetti. Rau da, bazı ülkelerin AGİT’in Ukrayna’daki Özel Gözlem Misyonundaki gözlemcilerini çektiğini anımsatarak “Misyon görev ve yükümlülüklerini yerine getirmeye devam etmektedir” ifadelerini kullandı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da Ukrayna sınırındaki tatbikatlarını tamamlayan bazı birliklerin daimi konuşlanma noktalarına dönmeye başladığını duyururken Belarus’taki birliklerin de tatbikatın ardından döneceğini vurguladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceğine dair açıklamaların, ‘göstermelik bir histeri’ olduğunu söyledi. Peskov, Rusya’nın askeri güçlerinin Ukrayna sınırı yakınlarından çekiliyor olmasınınsa, her tatbikat bitiminde olan olağan bir süreç olduğunu kaydetti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Rus ordusuna ait bazı birliklerin askeri üslerine geri dönmesine atıfta bulunarak “15 Şubat 2022, Batı’nın savaş propagandasının başarısız olduğu gün olarak tarihe geçecek. Tek bir kurşun atılmadan, rezil ve yok edilmiş olarak” dedi. Öte yandan Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığının tanınması için Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çağrı yapılmasını öngören karar tasarısını kabul etti. Ukrayna Dışişleri Başkanı Dmitro Kuleba karara sert tepki gösterdi.
VİYANA’DAN ELEŞTİRİ
Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, kriz nedeniyle ABD ve bazı ülkelerin, diplomatlarını bu ülkeden çekmesini eleştirdi. Schallenberg, “Diplomatlarınızı erken zamanda çekerseniz bunun Ukrayna’daki insanlara yönelik kuşku uyandırıcı bir işaret olacağını düşünüyorum” dedi. Schallenberg, Avusturyalı diplomatların mümkün olduğunca Ukrayna’da kalmayı sürdüreceğini söyledi. Almanya’nın gerilim karşısındaki duruşunu desteklediklerini belirten Schallenberg, Ukrayna’ya silah göndermeyeceklerini aktardı.
NATO KIŞKIRTIYOR
Batı cephesinden ise kışkırtıcı açıklamalar gelmeye devam ediyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya’nın işgal etme planı olmadığını göstermesi için Ukrayna sınırındaki tüm birliklerini geri çekmesi gerektiğinin altını çizdi. NATO ise Avrupa’da ittifakın askeri varlığını artırmayı görüşmek üzere toplanacak. NATO Savunma Bakanları Toplantısı bugün ve yarın Brüksel’deki NATO karargâhında yapılacak. Örgüt, Baltık ülkelerindeki muharip birlikleri güçlendirirken Romanya’da da muharip birlik konuşlandırmayı planlıyor. Savunma Bakanı Hulusi Akar da toplantıda yer alacak.