Bilim dünyası bu keşfi konuşuyor… İsa’nın çocukluğuna dair en eski kayıtlar

İsa’nın çocukluğunda mucize gerçekleştirmesini anlatan hikayenin bilinen en eski kopyası, eski bir Mısır el yazmasında bulundu.

2000 yıllık papirüste, beş yaşındaki İsa’nın kil güvercinlerini canlı kuşlara dönüştürdüğü anlatılıyor. El yazısını inceleyen araştırmacılar, muhtemelen o zamanlar Hıristiyan bir toplum olan 4. veya 5. yüzyıl Mısır’ındaki bir okul veya dini topluluktaki bir sınıf alıştırmasının parçası olarak yazıldığına inanıyor.

Papirüs şimdiye kadar Almanya’nın Hamburg kentindeki Hamburg Eyalet ve Üniversite Kütüphanesi’nde fark edilmeden duruyordu. Uzmanlar, el yazmalarını incelerken papirüse rastladıklarını ve metinde İsa’nın adını fark ettiklerini söyledi.

Humboldt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden eş araştırmacı ve öğretim görevlisi Dr. Lajos Berkes, “El yazısı çok beceriksiz göründüğü için bunun özel bir mektup veya alışveriş listesi gibi günlük bir belgenin parçası olduğu düşünülüyordu” dedi. 

Dr. Berkes, sözlerine şu şekilde devam etti: “Metinde ilk kez ‘İsa’ kelimesini fark ettik. Daha sonra onu diğer birçok dijitalleştirilmiş papirüsle karşılaştırarak, harf harf çözdük ve bunun günlük bir belge olamayacağını hemen anladık.”

 İsa’nın ilk yıllarının neden İncil’den çıkarıldığı bilinmiyor. İncil profesörü olan Charles Dyer, “Aslında, yetişkinliğinde bile İsa’nın yaşamına dair çok az bilgiye sahibiz, ancak sahip olduğumuz kısım, Tanrı’nın onun kim olduğunu ve neden dünyaya geldiğini gerçekten anlamamız için yeterli olduğunu düşündüğü kısımdır” dedi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx