Birleşik Kamu-İş açıkladı: Açlık ve yoksulluk sınırı arttı

Açlık ve Yoksulluk Sınırı Verileri Açıklandı: Türkiye’de Geçim Sıkıntısı Devam Ediyor

Türkiye’de yaşam maliyetleri hızla yükselirken, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Nisan 2025 verileri, dar gelirli vatandaşların zorluklarına işaret ediyor. Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 26 bin lirayı aşarken, yoksulluk sınırı ise 80 bin liraya ulaştı.

“TÜRKİYE’DE HER BİR ASGARİ ÜCRETLİ AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR”

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Orhan Yıldırım’ın açıklamalarına göre, Türkiye’de asgari ücretliler ve emekliler için durum oldukça zor. Açlık sınırı 26.178 liraya yükselirken, asgari ücretle geçinen ailelerin büyük bir kısmı bu rakamın altında yaşıyor. Emekliler ve asgari ücretliler için durum daha da vahim. Yoksulluk sınırı ise 79.413 liraya çıkarak, toplumdaki eşitsizlikleri gözler önüne seriyor.

AÇLIK SINIRI YÜKSEK ARTIŞ GÖSTERDİ

Nisan ayında açlık sınırı önceki aya göre 453 lira arttı ve 26.178 liraya ulaştı. Yoksulluk sınırı ise 79.413 lira olarak belirlendi. Gıda dışı harcamalar da artış göstererek 53.234 liraya çıktı. Bu durum, asgari ücretle geçinen ailelerin zorlu ekonomik koşullarını gözler önüne seriyor.

GIDA HARCAMALARINDA BÜYÜK ARTIŞ

Nisanda gıda harcamaları ciddi şekilde arttı. Et, balık ve yumurta gruplarına yapılan harcama 7.920 liraya yükselirken, meyve harcamaları 2.601 liraya çıktı. Diğer taraftan ekmek, un ve makarna ürünleri için harcamalar 2.172 liraya, pirinç ve bulgur harcamaları 997 liraya ulaştı. Gıda fiyatlarının yükselmesi, vatandaşların mutfak harcamalarını olumsuz etkiliyor.

GIDA DIŞI HARCAMALARDA YÜKSEK ARTIŞ

Nisan ayında dört kişilik bir ailenin giyim, barınma, ev eşyası, sağlık, ulaşım ve diğer harcamaları artış gösterdi. Bu harcamaların toplamıyla beraber yoksulluk sınırının her geçen gün arttığı görülüyor. Pandemi etkisiyle birlikte ekonomik zorlukların artması, dar gelirli aileleri olumsuz etkiliyor.

Yoksulluk sınırı son bir yılda 21.208 lira artış gösterdi ve bu durum, ülke genelindeki gelir adaletsizliğini de gözler önüne serdi.

Related Posts

Serbest bölgelerin 6 aylık ticaret hacmi 13,8 milyar dolara ulaştı

Türkiye’deki 19 serbest bölgede yılın ilk yarısında toplam 13 milyar 823 milyon dolarlık ticaret gerçekleştirildi. En büyük payı 6,2 milyar dolarla yurt dışına yapılan satışlar aldı.

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Tesla, Türkiye’de 10 şehirde 80 noktada şarj istasyonları kuracak

Elektrikli araç pazarında büyümeye devam eden Tesla, Türkiye’deki şarj altyapısını genişletiyor. Şirket, 2025’te 10 şehirde 80 yeni Supercharger noktası kuracak.

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …

Ordu’nun unutulmuş değerleri gün yüzüne çıkıyor!

Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi ORTUR aracılığıyla Ordu’nun 19 ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş olan hediyelik eşyaların yeniden gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma kapsamında ORTUR tarafından Altınordu ilçesi …

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …