Gergin ortam altın güvenini tırmandırdı

Altın Fiyatları Yükselişte: İsrail-Iran Gerilimi Etkisi

Yazar: Aylin Erdem

Son dönemde görece sakin seyreden altın fiyatları, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının etkisiyle yeniden yükselişe geçti. 22 Nisan’da 3.484 dolar ile rekor kıran altının ons fiyatı, ardından yaşanan dalgalanma ve yatay seyrin ardından 3.425 dolar seviyesini aşarak yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. Dünya genelindeki gerginlik ortamı ve piyasalardaki hızlı değişimler, yatırımcıların güvenini değerli metale çekiyor. Özellikle bölgedeki güçler arasındaki çatışmaların altını daha fazla etkileyeceği ve hızla yükseleceği öngörülüyor.

Piyasada Hareketlilik: Kapalıçarşı Durumu

Dün Kapalıçarşı’da hareketlilik dikkat çekti. Alım satım işlemlerinin takip edildiği bölgede, fiyat dalgalanmalarına karşı hızlı işlemler gerçekleşti. Bölgedeki bir kuyumcu olan Nazar Özsahakyan, belirsiz dönemlerin fiyatları nasıl etkilediğine değinerek, dünya genelindeki belirsizliklerin altın fiyatlarını etkilediğini vurguladı. İsrail ve Filistin ile Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliklerin altını daha fazla etkileyeceğini belirtti.

Petrolde Yaşanan Hareketlilik

İran’daki doğal gaz ve petrol kaynakları dünya enerji piyasalarını zora sokuyor. Brent petrol fiyatı yılın başında 80 dolar seviyesinde başladı ancak nisan ayında belirli bir dalgalanma gösterdi. Dün itibarıyla brent petrol fiyatı 76 dolara kadar yükseldi. Henüz bir çatışmanın savaşa dönüp dönmeyeceği belirsizliği sürerken, enerji fiyatlarının yükseleceği öngörülüyor.

Hürmüz Boğazı ve Küresel Etkiler

İran’ın stratejik önemi olan Hürmüz Boğazı’nın kapanması, dünya piyasalarını belirsizliğe sürüklüyor. Dünya petrol ticaretinin merkezi olan Hürmüz Boğazı, enerji ve sanayi hammaddelerini dünya geneline bağlayan ana bir arter konumunda. Türkiye’nin ihracat ve ithalatında önemli bir rol oynayan bu bölgedeki güvenlik riskinin Asya ile yapılan ticareti etkilemesi bekleniyor.

Türkiye’nin Turizm Açısından Önemi

Her yıl önemli turist akışları alan Türkiye için İran önemli bir turizm kapısı. Son dönemde yaşanan gelişmeler, bölgenin turizm pazarını olumsuz etkileyebilir. Barışçıl çözümler ve artan diyaloglarla bölgedeki gerginliklerin çözülmesi bekleniyor.

Related Posts

Eski abiyesi olan paraya para demiyor!Her ilden yoğun talep görüyor

13 yaşında arkadaşlarına ve kendisine gömlek dikerek mesleğe başladıktan sonra, kursa gitmeden modaya adım atan Bursalı kadın girişimci Filiz Çekil; bugün sanatçılara özel tasarımlar yapıyor. Çekil, pandemi döneminde insanların kıyafet diktirmeye …

Bakanlık harekete geçti: 1 TL’ye 200 bin lira ceza

Ticaret Bakanlığı, emlak sektöründe gerçek dışı fiyat bildirimlerine yönelik denetimlerini artırarak önemli bir adım attı. Bakanlık, bazı emlakçıların, satış fiyatı olarak ilanlara “1 TL” yazdığını tespit eden bakanlık bu duruma müdahale etti …

DMM’den ‘Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı’ iddiasına yalanlama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), “Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı” iddiasının tümüyle yalan ve dezenformasyon ürünü olduğunu bildirdi.

Küresel piyasalar tarife endişelerinin yeniden yükselmesiyle karışık seyrediyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Önce Amerika” politikası kapsamında attığı adımların olası sonuçlarına yönelik belirsizlikler sürerken, Trump’ın 9 Temmuz’a kadar ertelediği gümrük tarifelerinin süresini uzatmayı düşünmediğini açıklaması, piyasalarda …

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Altın fiyatları için yeni hedef! Selçuk Geçer rakam verdi

Ekonomist Selçuk Geçer, YouTube kanalında yaptığı açıklamada altın piyasasına dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Jeopolitik riskler, merkez bankalarının agresif alımları ve yaklaşan Fed kararlarıyla birlikte altın fiyatlarının 3.500 dolar …