Gıda intoleransı anksiyete sebebi

Gıda Intoleransı ve Anksiyete İlişkisi

İSTANBUL (İGFA) – Gıda intoleransı, vücudun bazı gıdalara karşı aşırı hassasiyet göstermesi olarak tanımlanmaktadır. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Doç. Dr. Serkan Tapan, bu durumun genellikle bir enzim eksikliğinden kaynaklandığını belirtmektedir. Yumurta beyazı, bezelye, inek sütü, arpa, kazein, maya, agar agar, mısır ve gluten gibi gıdalar, gıda intoleransının yaygın sebepleri arasında yer almaktadır.

Gıda Intoleransının Etkileri

Gıda intoleransının sindirim sistemi, iskelet ve sinir sistemleri, cilt sağlığı ve metabolizma üzerinde çeşitli rahatsızlıklara neden olabileceği konusunda uyarıda bulunan Doç. Dr. Serkan Tapan, bu durumun karın ağrısı, gaz, mide bulantısı, deri döküntüleri, baş ağrıları ve kronik yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini vurgulamaktadır.

Tedavi ve Tanı Yöntemleri

Gıda intoleransının teşhisi için eliminasyon diyetinin uygulanabileceğini belirten Tapan, bu diyetin kişinin duyarlı olduğu gıdaları tespit etmede yardımcı olabileceğini ifade etmektedir. Ayrıca, kesin tanının konulması için ileri teknoloji mikroarray testlerinin gerekebileceğini söyleyen Tapan, bu testlerin uzman hekimler eşliğinde yaptırılması gerektiğine dikkat çekmektedir.

Multidisipliner Yaklaşımın Önemi

Gıda intoleransının kronik inflamatuar hastalık veya irritabl bağırsak sendromu gibi sindirim sistemi bozukluğu olan bireylerde daha sık görülebileceğini belirten Doç. Dr. Serkan Tapan, doğru tanı ve etkili tedavi yöntemleri geliştirebilmek için birden fazla uzmanlık alanının iş birliğinin önemli olduğunu vurgulamaktadır.

Related Posts

Kan Bağışı Yaparken Dikkat!

Kan bağışı hakkında önemli bilgiler veren uzmanlar, düzenli kan verilmesinin kalıcı kansızlığa sebep olmayacağını bildirdi. 

Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı hayvan sahiplerini uyardı.

Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, yaz mevsiminin gözde meyveleri çilek, vişne ve kirazın kalp sağlığına etkilerini anlattı. Bu kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu vurguladı.

İftira atmak bir hastalık mı yoksa huy mu?

Klinik psikiyatri uzmanları, sürekli iftira atma davranışının tek başına bir “hastalık” olarak tanımlanmadığını, ancak sıklıkla “pseudologia fantastica” (patolojik yalan söyleme) ve altında yatan kişilik bozukluklarıyla ilişkili semptomlar sergilediğini vurguluyor.

Prof. Dr. Haberal, yanığın önemine dikkat çekti: ‘Tüm toplumu ilgilendiren bir sorun’

“Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”nde konuşan Prof. Dr. Mehmet Haberal, “Yanık her yerde, her an oluşabilir, herkesin başına gelebilir. O yüzden çok önemlidir ve tüm toplumu ilgilendiren bir sorundur” dedi

Hamilelikte Obezite Riski

Hamilelikte obezite riski hakkında bilgi veren Doç.Dr. Halenur Bozdağ, önemli açıklamalarda bulundu.