İl Seviyesinde Beşeri Kalkınma Endeksi, 2018-2022





İl Seviyesinde Beşeri Kalkınma Endeksi, 2018-2022

Ülkenin iktisadi kalkınma sürecinde, fiziki sermaye kadar beşeri sermaye yeterliliği de önemlidir. Beşeri kalkınma endeksi, ülkelerin beşeri sermaye yeterliliklerini belirlemek amacıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından hesaplanmaktadır. Bu endeks; yaşam beklentisi, eğitim ve gelir olmak üzere üç alt bileşenden oluşmaktadır.

Beşeri kalkınma endeksi, 0 ile 1 arasında bir değer alır. Endeksin 0,8 ve üzeri “çok yüksek beşeri kalkınma”, 0,7 ile 0,8 arası “yüksek beşeri kalkınma”, 0,55 altı ise “düşük beşeri kalkınma” seviyesini gösterir.

Ülkemize ait beşeri kalkınma endeksi değerleri genellikle UNDP tarafından ülke düzeyinde hesaplanıyordu. Ancak 2023 yılında Kurumumuz tarafından ortalama eğitim süresi ve muhtemel eğitim süresi göstergelerinin hesaplanmasıyla, beşeri kalkınma endeksi ülkemiz tarafından belirlenebilir hale gelmiştir.

2022 yılında beşeri kalkınma endeksi 0,854 olarak açıklanmıştır. Bu değer, 2018’e göre %1,1 artış göstermiştir. Türkiye, “Çok Yüksek Gelişmişlik” seviyesindeki ülkeler grubunda yer almaktadır.

Endeksin alt bileşenleri olan yaşam beklentisi endeksi %2,2 azalırken, eğitim endeksi %3,0 artış ve gelir endeksi %2,6 artış göstermiştir.

Beşeri Kalkınma Endeksi ve Alt Endeksleri, 2018-2022


Beşeri Kalkınma Endeksi, Alt Endeksleri ve Değişim Oranları, 2018-2022


Beşeri Kalkınma Endeksinin En Yüksek Olduğu İl Ankara

2022 yılında beşeri kalkınma endeksi en yüksek olan il, 0,891 ile Ankara olmuştur. Ankara’yı sırasıyla 0,886 ile İstanbul ve Kocaeli, 0,870 ile İzmir ve 0,867 ile Muğla izlemiştir. En düşük endekse sahip il ise 0,748 ile Ağrı olmuştur.

Beşeri Kalkınma Endeksinin En Yüksek ve En Düşük Olduğu 5 İl, 2022


İllere Göre Beşeri Kalkınma Endeksi, 2022


Beşeri Kalkınma Endeksinin Son 5 Yılda En Çok Arttığı İl Kilis

2018-2022 yılları arasında beşeri kalkınma endeksinin en fazla artış gösterdiği ilk beş il sırasıyla %4,1 ile Kilis, %4,0 ile Şırnak, %3,9 ile Çankırı ve Hakkâri ve %3,8 ile Ağrı olmuştur. Aynı dönemde, endeksin en çok düştüğü iller ise sırasıyla %0,2 ile Trabzon, %0,1 ile Ordu, %0,03 ile Rize ve %0,02 ile Karabük olmuştur.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı


Related Posts

Birleşik Kamu-İş açıkladı: Açlık ve yoksulluk sınırı arttı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı KAMU-AR Araştırma Merkezi, Nisan 2025’e ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 26 bin 179 liraya, yoksulluk sınırı ise 79 bin 413 liraya yükseldi.

Prof. Dr. Hakan Kara’dan yüksek faiz açıklaması: ‘Esas sıkılaşması şimdi başladı’

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara, reel sektörün yüksek kredi faizleriyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Kara, faiz artışlarının ekonomide yavaşlama yaratabileceğini vurguladı.

Duyan nüfus müdürlüğünün yolunu tutuyor: Ehliyet için ‘son kullanım tarihi’ uyarısı yapıldı

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, eski tip sürücü belgeleri için önemli bir uyarıda bulundu. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, 2016 yılından önce düzenlenen ehliyetlerin 31 Temmuz 2025 tarihinden sonra geçerliliğini yitireceği hatırlatılarak, nüfus müdürlüklerinde oluşacak yoğunluktan etkilenmemek adına harekete geçilmesi gerektiği vurgulandı.

Merkez Bankası Başkanı Karahan, 6 Mayıs’ta Meclis’te sunum yapacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 6 Mayıs’ta sunum yapacak.

Bakan Yumaklı: Türkiye’de tarım ve orman sektörü sürdürülebilir bir yapı üzerine oturmuştur

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Türkiye’de tarım ve orman sektörü sağlam, sürdürülebilir ve kuvvetli bir yapı üzerine oturmuştur.” dedi.

Bulgaristan’da euroya geçiş öncesi konut fiyatları hızla artıyor

Euroya geçiş süreci ve düşük faiz oranları, Bulgaristan’da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep oldu.