Kötü ruh halinin gizli sebebi ortaya çıktı

Harvard ve MIT Bilim İnsanlarından Önemli Bağışıklık Sistemi – Beyin Bağlantısı Çalışması

Harvard Tıp Fakültesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bilim insanları, bağışıklık sistemi ile beyin arasındaki doğrudan bağlantıya dair önemli bulgular elde etti.

Yapılan iki ayrı çalışmada, iltihaplanma sırasında salınan ‘sitokin’ adlı bağışıklık moleküllerinin ruh hali, kaygı ve sosyal davranışlar üzerinde etkili olabileceği bildirildi.

Yeni bulgular, sitokinlerin beyinde hangi reseptörlere bağlandığını göstererek, bunun davranışsal sonuçlarını net bir şekilde ortaya koydu.

Harvard Tıp Fakültesi’nden immünoloji doktoru Jun Huh, “Sitokin reseptörlerinin beyinde nerede ve nasıl çalıştığını belirleyerek, sinir ve bağışıklık sistemleri arasındaki karmaşık çapraz konuşmayı anlamaya başladık. Bu bilgiler, otizm ve anksiyete bozuklukları gibi hastalıklar için yeni tedavi yöntemlerine kapı aralayabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmacılar, bu bulguların gelecekte doğrudan beyin kimyasını değiştirmek yerine, bağışıklık sistemi üzerinden dolaylı şekilde ruh hali düzenlemesi yapabilecek yeni ilaçların geliştirilmesine olanak sağlayabileceğini vurguladı.

Açıklamada, geleneksel tedavilerin aksine, bu yaklaşımın kan-beyin bariyerini aşmadan etki gösterebileceği de kaydedildi.

Related Posts

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi’nde ‘Çevresel Kirlilik’ , ‘Göçler’ , ‘Küresel Isınma’ masaya yatırılacak

Kansızlığa çareyi asırlar önce bulmuşlar! Osmanlı hekimlerinin gizli silahı, demir iksiri

Demir, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için vazgeçilmez bir mineraldir. Kansızlıktan yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasından cilt sorunlarına kadar birçok sağlık sorununun temelinde demir eksikliği nedeniyle gelişebiliyor. Antik Yunan’dan Osmanlı hekimlerine, Hipokrat’tan Galen’e kadar pek çok bilge doktor, demir açısından zengin besinleri ‘doğal ilaç’ olarak görmüş. İşte o faydalı besinler.

Beyni güçlendiren altın üçlü açıklandı!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Başaran, selenyum, çinko, Omega-3 ve kafein gibi nörobesinlerin beyin sağlığını koruduğunu ve bilişsel performansı artırmaya yardımcı olduğunu belirtti. Zihinsel verimlilik için doğru besin tercihleri büyük önem taşıyor. İşte uzmanlara göre beyninizi besleyen ve performansınızı artıran o nörobesinler…

Deprem geçti ama korkusu kaldıysa bu uyarıya kulak verin

Klinik Psikolog Sermin Bozbağ, İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yoğun kaygı yaşayan bireyleri uyardı. Psk. Bozbağ, “Deprem korkusu normaldir, ancak etkisi uzun sürüyorsa profesyonel destek alınmalı” dedi.

Amasya’da Sağlık Çalışanlarından 23 Nisan Sürprizi

Amasya’da sağlık çalışanları, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla evde sağlık hizmeti alan 1,5 yaşındaki Göktuğ Kara’ya sürpriz kutlama yaptı. İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, Amasya Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma …

Afganistan’da Çocuk Felci Aşı Kampanyası Başlatıldı

KABİL, 22 Nisan (Xinhua) — Afganistan’ın başkenti Kabil’de çocuk felci aşı kampanyası kapsamında bir çocuğa bir doz çocuk felci aşısı yapan sağlık çalışanı, 21 Nisan 2025. Afganistan Halk Sağlığı Bakanlığı pazartesi günü 5 yaşın altındaki 11,6 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir