Merkez Bankası’ndan TL hamlesi: Dövize karşı yeni adımlar devrede!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Yüksek Fonlama Maliyeti ile Türk Lirasını Destekliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politik ve küresel belirsizliklere karşı Türk lirasını desteklemek için fonlama maliyetini yüzde 48,8 seviyesine yükseltti. Bu rakam, yılın en yüksek fonlama seviyesi olarak karşımıza çıkarken, politika faizinin yüzde 46 olduğu ortamda üstünde seyrediyor.

Fonlamada Stratejik Değişim

Merkez Bankası, haftalık repo işlemlerinde sınırlandırma yaparak bankaları daha yüksek faizli gecelik borçlanma kanalına yönlendiriyor. Bu adım ile bankaların artan maliyetleri mevduat faizlerine yansırken, TL varlıkların öne çıkarılması hedefleniyor.

Döviz Talebine Karşı Alınan Önlemler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, “Koşullar döviz kurlarının yönetilmesini gerektiriyor. Merkez Bankası doğru adımları atıyor” dedi.

Sıkı para politikasıyla birlikte döviz talebinde kısıtlamalar gözlemlenirken, dolar talebi devam ediyor.

MUFG Bank Hazine Müdürü Onur İlgen, hedge işlemleri ve vadeli kontratlarla ilgili maliyet artışlarının kurumsal döviz taleplerini baskıladığını belirtti.

Rezervlerde Azalma

19 Mart’ta başlayan süreçte yaşanan kur dalgalanmalarının ardından Merkez Bankası’nın yaklaşık 53 milyar dolarlık döviz müdahalesinde bulunduğu tahmin ediliyor. Bu süreçte net rezervler bir haftada 3,7 milyar dolar düşüş gösterdi.

Nisan başında Morgan Stanley, TL varlıklara dönüş yapmaya başladığını ancak yabancı yatırımcı ilgisinin henüz sınırlı olduğunu belirtti.

Related Posts

Aktif büyüklüğü 3.5 trilyon liraya ulaştı

Türkiye Garanti Bankası A.Ş. 31 Mart 2025 tarihli finansal tablolarını açıkladı. Banka’nın konsolide finansal tablolarına göre, yılın ilk 3 ayında net kârı 25 milyar 398 milyon 699 bin TL oldu. Aktif büyüklüğü 3 trilyon 498 milyar 288 milyon 811 bin TL seviyesinde gerçekleşirken, ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla sağladığı destek ise 2 trilyon 602 milyar 582 milyon 394 bin TL oldu.

Küresel piyasalarda ticaret rüzgârı: İyimserlik artıyor, gözler ABD-Çin görüşmelerinde

ABD’nin korumacı ticaret adımlarıyla başlayan belirsizlik süreci, tarifelere ilişkin müzakere umutlarıyla yerini temkinli iyimserliğe bırakıyor. Çin ile müzakerelere dair karışık mesajlar ve Avrupa ile sürdürülen pozitif görüşmeler piyasaları yukarı taşırken, yatırımcılar ABD’den gelecek istihdam ve büyüme verilerine odaklandı. Avrupa’da risk iştahı artarken, altın ve petrol düşüşte; Erdoğan ise bugün İtalya’ya gidiyor.

Garibana şahin yandaşa kuzu

Vakıflar Bankası, Kredi Garanti Fonu aracılığı ile 85 firmaya toplam 64 milyar lira kredi verdi. Firmalar bu parayı geri ödemedi. CHP’li Mehmet Tahtasız, “Garibana şahin, yandaş firmalara kuzu oluyorsunuz” dedi.

Birleşik Kamu-İş açıkladı: Açlık ve yoksulluk sınırı arttı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı KAMU-AR Araştırma Merkezi, Nisan 2025’e ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 26 bin 179 liraya, yoksulluk sınırı ise 79 bin 413 liraya yükseldi.

Prof. Dr. Hakan Kara’dan yüksek faiz açıklaması: ‘Esas sıkılaşması şimdi başladı’

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara, reel sektörün yüksek kredi faizleriyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Kara, faiz artışlarının ekonomide yavaşlama yaratabileceğini vurguladı.

Duyan nüfus müdürlüğünün yolunu tutuyor: Ehliyet için ‘son kullanım tarihi’ uyarısı yapıldı

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, eski tip sürücü belgeleri için önemli bir uyarıda bulundu. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, 2016 yılından önce düzenlenen ehliyetlerin 31 Temmuz 2025 tarihinden sonra geçerliliğini yitireceği hatırlatılarak, nüfus müdürlüklerinde oluşacak yoğunluktan etkilenmemek adına harekete geçilmesi gerektiği vurgulandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir