Navigasyon sistemleri tehlikede: Kuzey Kutbu’nun yer değişimi ne anlama geliyor?

Kuzey Kutbu 2100 Yılına Kadar 27 Metre Kayabilir

Coğrafi Kuzey Kutbu, Dünya’nın tüm navigasyon sistemleri için kritik bir referans noktası olarak bilinir. Ancak, bilim insanları Kuzey Kutbu’nun sabit olmadığını ve hareket ettiğini belirtiyor. Araştırmalara göre, Kuzey Kutbu 2100 yılına kadar 27 metreye kadar yer değiştirebilir.

Bunun temel nedenlerinden biri, iklim değişikliğine bağlı olarak kutup buz sahanlıklarının erimesidir. Buzların erimesi, gezegenimizin dönüş ekseninde küçük ancak önemli değişikliklere neden olarak Dünya’nın kütlesinin dağılımını etkiler. Bu değişiklikler, bilim insanlarına göre uydu navigasyon sistemlerinde büyük sorunlara yol açabilir.

Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşü sırasında, okyanuslar, atmosfer ve çekirdek kabuğundaki dinamik değişimler, gezegenin hafifçe sallanmasına neden olur. Normalde düzenli ve tahmin edilebilir olan bu sallantılara, ETH Zürih bilim insanlarının araştırmalarına göre, insan kaynaklı değişimlerin yakın gelecekte daha etkili olabileceği göstermektedir. Uydu ve derin uzay teleskopları, Dünya’nın dönüş eksenini referans alarak konumlarını belirlerken, Kuzey Kutbu’ndaki birkaç metrelik değişiklik bile bu sistemlerde büyük hatalara yol açabilir. Bunun sonucunda, teknolojinin çoğu milimetre hassasiyetine dayanırken, böylesi bir değişiklik ciddi sorunlara neden olabilir.

Viyana Üniversitesi’nde çalışan Dr. Mostafa Kiani Shahvandi ve ekibinin yaptığı bir araştırmada, Dünya’nın kütle dağılımındaki değişikliklerin dönüş eksenine nasıl etki ettiği incelenmiştir. Yapılan analize göre, sera gazı emisyonlarının azaltılmaması durumunda, kutuplar 1900 ile 2100 yılları arasında yaklaşık 27 metre kayabilir. Daha umut verici bir senaryoda ise emisyonların azaltılması ile bu kayma yaklaşık 12 metreyle sınırlı kalabilir.

Şu anda insan kaynaklı etkiler, doğal nedenler kadar güçlü değildir. Ancak, iklim değişikliğinin devam etmesi durumunda, bu durumun 21. yüzyılın sonunda değişebileceği öngörülmektedir. Kutupların kayması, navigasyon sistemleri ve uzay teleskopları gibi hassas teknolojilerde büyük sorunlara neden olabilir. Birkaç yüz metrelik hatalara neden olabilecek bu durum, Dr. Shahvandi’ye göre özellikle uzay araçlarında ciddi konumlama hatalarına yol açabilir.

Related Posts

İki yeni timsah türü keşfedildi: ‘Bu sonuçlar tamamen beklenmedikti’

Bilim insanları, Karayipler’deki izole adalarda yaşayan iki yeni timsah türü keşfetti. Meksika’nın Yucatan Yarımadası açıklarında bulunan Cozumel Adası ve Banco Chinchorro atolünde yaşayan bu türler, daha önce Amerikan timsahı (Crocodylus acutus) olarak sınıflandırılıyordu. Ancak yeni DNA analizleri, bu iki popülasyonun ayrı türler olduğunu ortaya koydu.

Epic Games’in yeni ücretsiz verdiği oyun belli oldu

Epic Games, bu hafta iki ücretsiz oyun veriyor. Super Space Club, 1 Mayıs’tan 8 Mayıs’a kadar ücretsiz olarak alınabilecek

Bu elektrikli kamyon, 300 eve elektrik sağlayabiliyor

Çin merkezli Sunwoda Energy, 2 MWh enerji depolama kapasitesine sahip dünyanın ilk 10 metre sınıfı mobil enerji depolama aracı olan Sunwoda MESS 2000’i tanıttı.  10 metre uzunluğundaki kamyon, 2 MWh batarya kapasitesiyle 300 eve bir gün yetecek …

Windows 11 25H2 güncellemesi: Kodlardan gelen ipuçları ortaya çıkıyor

2025’in ikinci yarısında yayımlanması beklenen Windows 11 25H2 güncellemesi, yapı numarasında küçük değişikliklerle yeni özellikler sunabilir.

Yeni güncellemeyle gelen büyük sürpriz: PlayStation 5’e retro dokunuş!

PlayStation 5’in yeni güncellemesi, nostalji ve modern teknolojiyi bir araya getiriyor: Retro temalar ve “Audio Focus” ses özelliği, bu güncellemeyi kullanıcılar için oldukça çekici hale getiriyor.

YouTube, 10 yıl aradan sonra video oynatıcısının tasarımını değiştiriyor: İşte görünümü

YouTube, tam 10 yıl aradan sonra video oynatıcısında kapsamlı bir tasarım değişikliğine gitmeye hazırlanıyor. Dünyanın en büyük video paylaşım platformu, web sürümü için yeniden tasarlanmış bir video oynatıcısı devreye almaya başladı. Ancak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir