Sektör alarm veriyor: Otomotiv üretiminde sert düşüş

Türkiye Otomotiv Sanayii 2025 İlk Çeyrek Verilerini Açıkladı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2025 yılı ilk çeyreğine ait üretim, ihracat ve pazar verilerini yayınladı. Verilere göre, ocak-mart döneminde Türkiye’nin toplam otomotiv üretimi geçen yılın aynı dönemine kıyasla %9 düşerek 344 bin 120 adet seviyesine geriledi.

Otomobil üretimi aynı dönemde %7 azalarak 220 bin 927 adede gerilerken, traktör üretimiyle birlikte toplam üretim miktarı 352 bin 299 adede ulaştı. Ticari araç grubunda üretimde %11’lik bir azalma yaşanırken, bu düşüş ağır ticari araç grubunda %32, hafif ticari araç grubunda ise %9 olarak gerçekleşti.

Geçen yılın ilk çeyreğine göre, ticari araç pazarında %16, ağır ticari araç pazarında %20, hafif ticari araç pazarında ise %16 daralma görüldü ve yerli araçların toplam taşıt pazarındaki payı %31 olarak kaydedildi.

Otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı bu dönemde %65 seviyesinde gerçekleşti. Hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) kapasite kullanım oranı %66, kamyon grubunda %47, otobüs-midibüs grubunda %60 ve traktörde ise %44 olarak belirlendi.

OTOMOTİV SANAYİSİ, İHRACATTA LİDER KONUMUNU KORUYOR

Yılın ilk çeyreğinde otomotiv sanayisinin toplam ihracatı %17’lik artışla sektörel ihracat sıralamasında zirvedeki yerini korudu. Toplam otomotiv ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre %2 artışla 9,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Avro bazında ise %1,4 artışla 8,6 milyar Euro seviyesine ulaşıldı. Dolar bazında ana sanayi ihracatı %1 artarken, tedarik sanayi ihracatı %3 arttı.

İlk çeyrekte, toplam otomotiv ihracatı adet bazında %1, otomobil ihracatı ise %3 azalış gösterdi. Toplam ihracat 254 bin 683 adet, otomobil ihracatı ise 149 bin 843 adet düzeyinde gerçekleşti. Ticari araç ihracatı %2 artarken, traktör ihracatı ise %45 azalarak 2 bin 529’a geriledi.

OTOMOTİV SATIŞLARI YÜZDE 7 AZALDI

İlk çeyrekte toplam pazar, bir önceki yılın aynı dönemine göre %7 azalarak 285 bin 818 seviyesine geriledi. Otomobil pazarı %4 azalarak 223 bin 793 adet seviyesine gerilerken, ticari araç pazarında %16, ağır ticari araç pazarında %20, hafif ticari araç pazarında ise %16 daralma yaşandı. Otomobil satışlarındaki yerli araç payı %32, hafif ticari araç pazarındaki yerli araç payı ise %22 olarak gerçekleşti.

Toplam taşıt pazarında yerli araç payı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2 azalarak %31’e düştü.

Related Posts

Birleşik Kamu-İş açıkladı: Açlık ve yoksulluk sınırı arttı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı KAMU-AR Araştırma Merkezi, Nisan 2025’e ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 26 bin 179 liraya, yoksulluk sınırı ise 79 bin 413 liraya yükseldi.

Prof. Dr. Hakan Kara’dan yüksek faiz açıklaması: ‘Esas sıkılaşması şimdi başladı’

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara, reel sektörün yüksek kredi faizleriyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Kara, faiz artışlarının ekonomide yavaşlama yaratabileceğini vurguladı.

Duyan nüfus müdürlüğünün yolunu tutuyor: Ehliyet için ‘son kullanım tarihi’ uyarısı yapıldı

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, eski tip sürücü belgeleri için önemli bir uyarıda bulundu. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, 2016 yılından önce düzenlenen ehliyetlerin 31 Temmuz 2025 tarihinden sonra geçerliliğini yitireceği hatırlatılarak, nüfus müdürlüklerinde oluşacak yoğunluktan etkilenmemek adına harekete geçilmesi gerektiği vurgulandı.

Merkez Bankası Başkanı Karahan, 6 Mayıs’ta Meclis’te sunum yapacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 6 Mayıs’ta sunum yapacak.

Bakan Yumaklı: Türkiye’de tarım ve orman sektörü sürdürülebilir bir yapı üzerine oturmuştur

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Türkiye’de tarım ve orman sektörü sağlam, sürdürülebilir ve kuvvetli bir yapı üzerine oturmuştur.” dedi.

Bulgaristan’da euroya geçiş öncesi konut fiyatları hızla artıyor

Euroya geçiş süreci ve düşük faiz oranları, Bulgaristan’da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir