Türkiye fındığının en büyük talibi Almanya

Türkiye’den 130 Ülkeye Fındık İhracatı Rekorları Zorluyor!

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yetkililerinden alınan bilgilere göre, dünya fındık üretiminin büyük bir kısmını gerçekleştiren Türkiye, geçtiğimiz yıl 130 ülkeye fındık ihraç etti.

Ülke, ihraç edilen 323 bin 243 ton fındık ile 2 milyar 635 milyon 868 bin 856 dolar gelir elde etti.

2024 yılında Türkiye’nin fındık ihracatında bir önceki yıla göre miktar bazında 39 bin 724 ton, gelir bazında ise 771 milyon 317 bin 781 dolarlık bir artış kaydedildi.

Geçtiğimiz yıl Almanya’ya yapılan 88 bin 260 tonluk fındık ihracatı ile Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı oldu. Bu ihracattan toplamda 705 milyon 443 bin 110 dolar gelir sağlandı.

İtalya ve Polonya’nın fındık ihracatında ikinci ve üçüncü sırada yer aldığı görüldü.

Ayrıca, son yıllarda Türkiye’nin fındık ihracatında en büyük gelişmelerden birinin Çin Halk Cumhuriyeti pazarında yaşandığı belirtildi. Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerine yapılan ihracatta da önemli artışlar gözlendi.

Nijer, Çad ve Nijerya’ya gerçekleştirilen fındık ihracatının ise en düşük seviyede olduğu bildirildi.

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük’e göre, Türkiye’nin fındık ihracatında tonaj ve gelir anlamında son yılların en iyi dönemi yaşanmaktadır.

Bölük, Türkiye’nin fındık ihracatındaki artışın devam ettiğini vurgulayarak, “Geçen yıl Almanya, İtalya ve Polonya gibi ülkelerle olan ihracatımızı artırmalı ve fındık tüketimlerini de artırmalıyız.” şeklinde konuştu.

2024 yılında ihracat hedeflerinin daha yüksek olduğunu belirten Bölük, “Eğer bu tempo devam ederse belki de Cumhuriyet tarihinin en yüksek gelirini elde edebiliriz. Bu yıl içinde şu ana kadar 135 bin ton iç fındık satıldı. 2025 yılında ise 325-330 bin ton fındık ihracatı ve 2 milyar 800 milyon dolar gelir hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

DMM’den ‘Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı’ iddiasına yalanlama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), “Türkiye, İsrail’e ilk 5 ayda 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı” iddiasının tümüyle yalan ve dezenformasyon ürünü olduğunu bildirdi.

Küresel piyasalar tarife endişelerinin yeniden yükselmesiyle karışık seyrediyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Önce Amerika” politikası kapsamında attığı adımların olası sonuçlarına yönelik belirsizlikler sürerken, Trump’ın 9 Temmuz’a kadar ertelediği gümrük tarifelerinin süresini uzatmayı düşünmediğini açıklaması, piyasalarda …

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Ekonomist Artunç Kocabalkan: Altın yeniden 4000 dolarlara tırmanabilir

Altın fiyatları için yeni hedef! Selçuk Geçer rakam verdi

Ekonomist Selçuk Geçer, YouTube kanalında yaptığı açıklamada altın piyasasına dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Jeopolitik riskler, merkez bankalarının agresif alımları ve yaklaşan Fed kararlarıyla birlikte altın fiyatlarının 3.500 dolar …

Avrupa’da doğal gaz fiyatları geriledi

Kontrat geçen hafta, İsrail ve İran arasındaki ateşkes anlaşmasının ardından Orta Doğu’daki LNG arz kesintilerine ilişkin endişelerin azalmasıyla yaklaşık iki yılın en sert haftalık düşüşünü kaydetti. Bu arada, ANZ Research analistlerine göre, Avrupa …

Türkiye’nin dış borcu 527,5 milyar dolara ulaştı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Mart itibarıyla Türkiye’nin brüt dış borç stokunun 527,5 milyar dolar, net dış borç stokunun ise 264,1 milyar dolar olduğunu açıkladı.