Uzman Psikolog açıkladı: Madde bağımlılığında psikotik bozukluklar tıbbi destekle tedavi ediliyor

Kilis Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nden Psikolog Nisanur Kendirci’den Madde Bağımlılarına Destek

Kilis Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde görevli Uzman Psikolog Nisanur Kendirci, madde bağımlılarında görülen psikotik belirtilerin tıbbi destekle tedavi edilebildiğini vurguladı.

Kendirci, psikotik durumun sanrılar ve halüsinasyonlarla birlikte ortaya çıkabileceğini belirtti.

Sanrıların gerçeğe uygun olmayan düşünce ve inançlar olduğunu belirten Kendirci, halüsinasyonun ise duyulmayan sesleri duymak veya görülmeyen şeyleri görmek olduğunu açıkladı.

Kendirci, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Kişi, ‘birileri beni takip ediyor’ veya ‘birileri bana zarar verecek’ gibi düşüncelerle hareket edebilir. Ayrıca kişi, ‘Ben herkesten üstünüm, özel yeteneklerim var’ gibi düşüncelere sahip olabilir. Bu tür düşünceler, zararlı davranışlara yol açabilir.”

Psikotik belirtilerle karşılaşıldığında öncelikli müdahalenin tıbbi destek olduğunu vurgulayan Kendirci, danışan onayıyla hekimlerle iş birliği yapılarak psikolojik ve sosyal destek süreçlerinin devam ettirildiğini belirtti.

Kendirci, psikotik belirtileri olan danışanların yatış desteği aldığını, tıbbi tedavi sonrasında belirtilerde azalma gözlemlendiğini ve bunun ardından psikolojik destek çalışmalarının sürdürüldüğünü ekledi. (AA)

Related Posts

Uzman isim uyardı: Kenede erken ve doğru müdahale, bulaş riskini azaltıyor

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Bozkurt, kenelerin yol açtığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalıklarına erken müdahalenin önemli olduğunu belirtti.

Erkeklerde ‘sessiz hastalık’: Gittikçe yaygınlaşıyor

ABD’de yaklaşık 2 milyon erkek, kemikleri zayıf ve kırılgan hale getiren “sessiz hastalık” olarak bilinen osteoporozdan muzdarip.

Kan Bağışı Yaparken Dikkat!

Kan bağışı hakkında önemli bilgiler veren uzmanlar, düzenli kan verilmesinin kalıcı kansızlığa sebep olmayacağını bildirdi. 

Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı hayvan sahiplerini uyardı.

Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, yaz mevsiminin gözde meyveleri çilek, vişne ve kirazın kalp sağlığına etkilerini anlattı. Bu kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu vurguladı.

İftira atmak bir hastalık mı yoksa huy mu?

Klinik psikiyatri uzmanları, sürekli iftira atma davranışının tek başına bir “hastalık” olarak tanımlanmadığını, ancak sıklıkla “pseudologia fantastica” (patolojik yalan söyleme) ve altında yatan kişilik bozukluklarıyla ilişkili semptomlar sergilediğini vurguluyor.