Yabancıya konut satışı geriledi

TÜİK verilerine göre yabancıların Türkiye’den konut alımları azalıyor

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2024 yılına ilişkin açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, Mütekabiliyet Yasası’nın yürürlüğe girmesinin ardından artan yabancıların konut alımlarında son iki yılda düşüş yaşandığı belirlendi.

Geçen yıl yabancılara yapılan konut satışları önceki yıla göre yüzde 32,1 azalarak 23 bin 781’e gerilerken, bu rakam son 7 senenin en düşük seviyesinde kaydedildi. 2024 yılında yabancılara en yüksek konut satışı aralık ayında 2 bin 418 ile gerçekleşirken, nisan ayında ise 1272 konut satıldı.

Uluslararası yatırımcılar Antalya’da yoğun ilgi gösterirken, İstanbul 8 bin 416 konutla en çok tercih edilen şehir oldu. Rusya-Ukrayna savaşının ardından Antalya’da 8 bin 223 konut, Mersin’de 2 bin 112 konut, Ankara’da 637 konut, Yalova’da 588 konut, Bursa’da 528 konut, Kocaeli’nde 417 konut, Aydın’da 389 konut, İzmir’de 381 konut ve Muğla’da 365 konut satıldı.

En çok konutu Ruslar aldı, onları İranlılar izledi

Geçen yıl en fazla konut alan ülke vatandaşları 4 bin 867 konutla Ruslar oldu. İranlılar 2 bin 166 konutla ikinci sırada yer alırken, onları sırasıyla Ukraynalılar, Iraklılar, Almanya vatandaşları ve Kazakistan uyruklular takip etti.

Azerbaycan, Suudi Arabistan, Çin, ABD, Afganistan, İngiltere, Kuveyt, Filistin, Mısır, Özbekistan, İsrail, Ürdün, İsveç ve Hollanda da ilk 20’de yer alan diğer ülkeler arasında yer aldı.

Rekor 2022’de kırıldı

2022 yılında 67 bin 490 konut satılarak rekor kırılırken, bu yılda her 100 konutun 4,5’i yabancılara satıldı. Uluslararası yatırımcılar önceki yıllarda 35 bin 5, 58 bin 576 ve 40 bin 812 konut almıştı.

Yabancıların konut alımındaki düşüş nedenleri

GİGDER Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, yabancıların konut alımlarındaki azalmanın sebeplerini yüksek fiyatlar, karmaşık ikamet ve vatandaşlık süreçleri, rakip ülkelerin çekici politikaları, yetersiz tanıtım ve yatırımcı dostu vize programlarının olmaması olarak belirtti. Üyelerinin çoğunluğunun Türkiye’de konut almaya yönelik algısının olumsuz olduğunu aktardı.

2024’te 2,1 milyar dolar gelir beklentisi

Tekçe, Türkiye’deki yüksek konut fiyatlarının uluslararası yatırımcıları diğer ülkelere yönlendirdiğini ifade ederek, 2024’te yabancıların 2,1 milyar dolarlık konut alımı yapacağını tahmin ettiklerini belirtti. Tekçe ayrıca, Türklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımlarının 3,8 milyar dolar olduğunu ve gelecek yıllarda uluslararası ilginin artacağını düşündüklerini paylaştı.

Related Posts

Borsada manipülasyon soruşturması: Kaçma hazırlığı yaptığı iddia edilen eski THK rektörü Ünsal Ban Fethiye’de yakalandı

Borsada manipülasyon soruşturması: Kaçma hazırlığı yaptığı iddia edilen eski THK rektörü Ünsal Ban Fethiye’de yakalandı

Kiralardaki artış ne zaman yavaşlayacak? Uzman isim açıkladı

Tüm Emlak Danışmanları Birliği Başkanı Hakan Akçam, enflasyondaki düşüşle birlikte kira artış hızının yavaşladığını belirterek, yaz aylarında fiyatların stabil kalacağını öngördü. Akçam ayrıca sosyal konut projeleri, elektronik kontrat düzenlemeleri ve ilan portallarına yönelik denetimlerin de piyasayı dengeleyici etki yapacağını söyledi.

Konuta yüzde 11 altın zammı geldi

BU tespiti Merkez Bankası yaptı. Altının 2 yılda %77 arttığı, altınla servetini katlayanların ev alıp fiyatları patlattığı belirtildi.

PKK’nın silah bırakmasına hazırlıksız yakalananlar

O sabah, yüreklere kor bir ateş gibi düşen acı haberi ekranda şöyle yorumlamıştı: “On iki evladımızı toprağa veriyoruz. Bir kişi de dönüp ‘niye öldü ya bu evlatlar?’ diye soramıyor. On iki ya! Bak, bir değil, iki değil, üç değil, dört değil, beş değil, On iki, On iki. On iki çocuk toprağa gitti. Fotoğrafları gördünüz zaten. Söyleyecek bir şey yok. Bu anne babalar bu evlere nasıl sığacaklar bugünden sonra?” Sunucu, Türkiye’nin dört bir köşesindeki şehit evlerinin fotoğraflarını getiriyordu ekrana.

Valilik davayı kazandı: Ekmeğin fiyatı 10 liraya indi

Samsun’da ekmek zammına itiraz eden valilik davayı kazandı, ekmeğin fiyatı 10 liraya indi.

AVM’lerde ciro krizi büyüyor! Markalardan çağrı: İsimleri açıklayın

Geçtiğimiz günlerde Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Nuri Şapkacı açıklamasına göre bir AVM’de 150 marka varsa bunun 15-20 tanesinde bu tarz sorunların yaşandığını belirtti. BMD Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada ise, “eğer …