Yatırım araçlarının nisan karnesi: Kim kazandırdı kim kaybettirdi?

Yatırım Aracı Getirileri Nisan Ayında Belli Oldu

Nisan ayının sona ermesiyle birlikte yatırım araçlarının nominal getirileri netleşti. Küresel piyasalardaki ticaret savaşları, durgunluk riski ve enflasyon endişeleri nedeniyle piyasalarda sert fiyat hareketleri gözlemlendi. Yurt içinde Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrasında ise piyasalarda yeni bir denge arayışı başladı.

Nisandaki Yatırım Aracı Performansları

Nisan ayında yatırım araçlarının performansına göz atıldığında şunlar görüldü:

  • Ons altın, %5,26 artarak 3.288 dolara yükseldi.
  • Gram altın, %6,35 artarak 4.055 TL seviyesine yükseldi.
  • Borsa İstanbul BİST 100 endeksi %6,01 düşüşle 9.078 puandan kapanış yaptı.
  • Dolar, %1,45 değer kazanarak 38,49 TL’ye; Euro ise %6,50 artarak 43,75 TL’ye yöneldi.

Yatırım araçları arasında en yüksek getiriyi Euro sağlarken, gram altın ikinci sırada yer aldı. Dolar ise en düşük getiriyi sunarken, borsa yatırımcısını zarara uğrattı.

Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte yatırım araçlarının reel getirileri de netlik kazanacak.

Fonlardaki Performans Durumu

TEFAS’ta işlem gören yatırım fonlarının ana kategorilerine göre son bir aylık ortalama getirileri şu şekilde sıralandı:

  • Kıymetli Madenler Fonu: %8,52
  • Para Piyasası Fonu: %3,69
  • Borçlanma Araçları Fonu: %2,60
  • Hisse Senedi Fonu: %-2,45

Related Posts

Trump’tan Katar’daki Simaisma projesine dudak uçuklatan yatırım

ABD Başkanı Donald Trump’ın şirketi Trump Organization, Katar’ın başkenti Doha’nın yaklaşık 40 kilometre kuzeyinde yer alacak Simaisma adlı projeye 3 milyar dolar değerinde yatırım yapacak.

Merkez Bankası’ndan TL hamlesi: Dövize karşı yeni adımlar devrede!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ekonomik risklere karşı Türk lirasını korumaya yönelik adımlarını sürdürüyor. Piyasa dinamiklerini yönlendiren hamleler, döviz talebini sınırlamayı ve TL’yi güçlendirmeyi hedefliyor.

Aktif büyüklüğü 3.5 trilyon liraya ulaştı

Türkiye Garanti Bankası A.Ş. 31 Mart 2025 tarihli finansal tablolarını açıkladı. Banka’nın konsolide finansal tablolarına göre, yılın ilk 3 ayında net kârı 25 milyar 398 milyon 699 bin TL oldu. Aktif büyüklüğü 3 trilyon 498 milyar 288 milyon 811 bin TL seviyesinde gerçekleşirken, ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla sağladığı destek ise 2 trilyon 602 milyar 582 milyon 394 bin TL oldu.

Küresel piyasalarda ticaret rüzgârı: İyimserlik artıyor, gözler ABD-Çin görüşmelerinde

ABD’nin korumacı ticaret adımlarıyla başlayan belirsizlik süreci, tarifelere ilişkin müzakere umutlarıyla yerini temkinli iyimserliğe bırakıyor. Çin ile müzakerelere dair karışık mesajlar ve Avrupa ile sürdürülen pozitif görüşmeler piyasaları yukarı taşırken, yatırımcılar ABD’den gelecek istihdam ve büyüme verilerine odaklandı. Avrupa’da risk iştahı artarken, altın ve petrol düşüşte; Erdoğan ise bugün İtalya’ya gidiyor.

Garibana şahin yandaşa kuzu

Vakıflar Bankası, Kredi Garanti Fonu aracılığı ile 85 firmaya toplam 64 milyar lira kredi verdi. Firmalar bu parayı geri ödemedi. CHP’li Mehmet Tahtasız, “Garibana şahin, yandaş firmalara kuzu oluyorsunuz” dedi.

Birleşik Kamu-İş açıkladı: Açlık ve yoksulluk sınırı arttı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı KAMU-AR Araştırma Merkezi, Nisan 2025’e ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 26 bin 179 liraya, yoksulluk sınırı ise 79 bin 413 liraya yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir