Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı: Yaz Aylarında Dış Parazitlere Dikkat!

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz mevsiminin gelmesiyle dış parazit vakalarında artış yaşandığını belirtti. Karabayoğlu, özellikle kenelere karşı hayvan sahiplerinin dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.

Kenelerin taşıdığı hastalıkların ciddi sonuçlar doğurabileceğine işaret eden Karabayoğlu, düzenli dış parazit uygulamasının önemini vurguladı. Şunları belirtti:

AYDA BİR KORUMA ŞART

Kenelerin ilkbaharda görülmeye başladığını aktaran Karabayoğlu, yaz aylarında tehlikenin arttığını söyledi. Karabayoğlu, “Tüm dış parazitler risk taşır ancak keneler kanla temas kurdukları için hastalık bulaştırma oranının yüksek olduğunu söyledi. Bu nedenle ayda bir kez damla veya tablet şeklinde dış parazit uygulaması yapılmasının önemini vurguladı. Ayrıca yeşillik alanlarda yaşayan köpekler için parazit tasmasının ek koruma sağladığını belirtti.”

KENEYE PENSE İLE MÜDAHALE

Kenelerin vücuda yapıştığı durumda hızlı müdahalenin şart olduğunu belirten Karabayoğlu, “Kene ne kadar uzun süre vücutta kalırsa, hastalık bulaştırma riski artar. Kene görüldüğünde bir pense yardımıyla ya da tırnağın ucu ile deriye yapıştığı yerden yavaşça çıkarılmalı ve mutlaka bir veteriner kliniğine başvurulmalı” dedi.

‘PARK VE BAHÇELERİN İLAÇLANMASI LAZIM’

Kenelerin insanlar için de tehlike arz ettiğini vurgulayan Karabayoğlu, kenelerin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi ciddi hastalıkların taşıyıcısı olduğunu hatırlattı. Karabayoğlu, “Bu durum hayati risk oluşturabilir. Bu yüzden erken önlem almak çok önemli. Park ve bahçelerin önceden ilaçlanması gerektiğini söyledi. Kenelerin artmasını engellemek için ekosistemdeki dengeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Hayvan sahiplerinin de kene konusunda dikkatli olması gerektiğini ve hastalıklar ile birlikte hayati tehlike taşıyan kenelerden korunmanın tedaviden daha kolay olduğunu sözlerine ekledi.

KORUNMAK TEDAVİDEN DAHA KOLAY

Hayvan sahiplerinin yaz aylarında koruyucu uygulamaları ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayan Karabayoğlu, “Hastalıklardan korunmak, hastalandıktan sonra tedavi etmekten çok daha kolay. Bu nedenle dış parazit ilaçlamalarını düzenli yaptırmak, tasma kullanmak ve yaşam alanlarını gözlemlemek büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Related Posts

Kan Bağışı Yaparken Dikkat!

Kan bağışı hakkında önemli bilgiler veren uzmanlar, düzenli kan verilmesinin kalıcı kansızlığa sebep olmayacağını bildirdi. 

Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, yaz mevsiminin gözde meyveleri çilek, vişne ve kirazın kalp sağlığına etkilerini anlattı. Bu kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu vurguladı.

İftira atmak bir hastalık mı yoksa huy mu?

Klinik psikiyatri uzmanları, sürekli iftira atma davranışının tek başına bir “hastalık” olarak tanımlanmadığını, ancak sıklıkla “pseudologia fantastica” (patolojik yalan söyleme) ve altında yatan kişilik bozukluklarıyla ilişkili semptomlar sergilediğini vurguluyor.

Prof. Dr. Haberal, yanığın önemine dikkat çekti: ‘Tüm toplumu ilgilendiren bir sorun’

“Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”nde konuşan Prof. Dr. Mehmet Haberal, “Yanık her yerde, her an oluşabilir, herkesin başına gelebilir. O yüzden çok önemlidir ve tüm toplumu ilgilendiren bir sorundur” dedi

Hamilelikte Obezite Riski

Hamilelikte obezite riski hakkında bilgi veren Doç.Dr. Halenur Bozdağ, önemli açıklamalarda bulundu. 

Uzman Psikolog açıkladı: Madde bağımlılığında psikotik bozukluklar tıbbi destekle tedavi ediliyor

Uzman Psikolog açıkladı: Madde bağımlılığında psikotik bozukluklar tıbbi destekle tedavi ediliyor