Navigasyon sistemleri tehlikede: Kuzey Kutbu’nun yer değişimi ne anlama geliyor?

Kuzey Kutbu 2100 Yılına Kadar 27 Metre Kayabilir

Coğrafi Kuzey Kutbu, Dünya’nın tüm navigasyon sistemleri için kritik bir referans noktası olarak bilinir. Ancak, bilim insanları Kuzey Kutbu’nun sabit olmadığını ve hareket ettiğini belirtiyor. Araştırmalara göre, Kuzey Kutbu 2100 yılına kadar 27 metreye kadar yer değiştirebilir.

Bunun temel nedenlerinden biri, iklim değişikliğine bağlı olarak kutup buz sahanlıklarının erimesidir. Buzların erimesi, gezegenimizin dönüş ekseninde küçük ancak önemli değişikliklere neden olarak Dünya’nın kütlesinin dağılımını etkiler. Bu değişiklikler, bilim insanlarına göre uydu navigasyon sistemlerinde büyük sorunlara yol açabilir.

Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşü sırasında, okyanuslar, atmosfer ve çekirdek kabuğundaki dinamik değişimler, gezegenin hafifçe sallanmasına neden olur. Normalde düzenli ve tahmin edilebilir olan bu sallantılara, ETH Zürih bilim insanlarının araştırmalarına göre, insan kaynaklı değişimlerin yakın gelecekte daha etkili olabileceği göstermektedir. Uydu ve derin uzay teleskopları, Dünya’nın dönüş eksenini referans alarak konumlarını belirlerken, Kuzey Kutbu’ndaki birkaç metrelik değişiklik bile bu sistemlerde büyük hatalara yol açabilir. Bunun sonucunda, teknolojinin çoğu milimetre hassasiyetine dayanırken, böylesi bir değişiklik ciddi sorunlara neden olabilir.

Viyana Üniversitesi’nde çalışan Dr. Mostafa Kiani Shahvandi ve ekibinin yaptığı bir araştırmada, Dünya’nın kütle dağılımındaki değişikliklerin dönüş eksenine nasıl etki ettiği incelenmiştir. Yapılan analize göre, sera gazı emisyonlarının azaltılmaması durumunda, kutuplar 1900 ile 2100 yılları arasında yaklaşık 27 metre kayabilir. Daha umut verici bir senaryoda ise emisyonların azaltılması ile bu kayma yaklaşık 12 metreyle sınırlı kalabilir.

Şu anda insan kaynaklı etkiler, doğal nedenler kadar güçlü değildir. Ancak, iklim değişikliğinin devam etmesi durumunda, bu durumun 21. yüzyılın sonunda değişebileceği öngörülmektedir. Kutupların kayması, navigasyon sistemleri ve uzay teleskopları gibi hassas teknolojilerde büyük sorunlara neden olabilir. Birkaç yüz metrelik hatalara neden olabilecek bu durum, Dr. Shahvandi’ye göre özellikle uzay araçlarında ciddi konumlama hatalarına yol açabilir.

Related Posts

BMW’den EV çağına yeni soluk: 800 km menzil, ışık hızında şarj

Alman otomotiv devi BMW, elektrikli araç pazarındaki iddiasını yeni nesil iX3 ile güçlendiriyor. Şirketin “Neue Klasse” adını verdiği yepyeni platform üzerine inşa edilen ilk seri üretim model olacak iX3, 2025 IAA Mobility fuarında dünya prömiyerini …

Steam FPS monitörü sonunda diğer performans değerlerini de gösterecek

Steam’in uzun süredir kullanılan FPS Sayacı sonunda yeni özelliklere kavuşuyor. Artık 3.parti uygulamaya gerek kalmadan Sıcaklık, VRAM ve CPU Kullanımı gibi değerler ölçülebilecek.

Bağırsak hastalıklarında akıllı saat devrimi

Kronik iltihaplı bağırsak hastalıkları, başta Crohn hastalığı ve ülseratif kolit olmak üzere, milyonlarca insanı etkileyen ve ani krizlerle seyredebilecek ciddi rahatsızlıklardır. Hastalar, beklenmedik ataklar nedeniyle günlük yaşamlarında büyük …

Bilim kurgu gerçek oldu! Hologramlar evlere giriyor

Bilim kurgu filmlerinde sıkça gördüğümüz holografik ekranlar, teknolojinin hızlı ilerleyişiyle artık hayal olmaktan çıkıyor ve evlerimizin bir parçası haline geldi. Eğitimden eğlenceye, sağlıktan iş dünyasına kadar geniş bir yelpazede kullanım …

Milli atıcılar Münih’te mücadele ediyor

Milli atıcıların da katıldığı Havalı ve Ateşli Silahlar Dünya Kupası’nın Münih ayağı sürüyor.

ChatGPT çöktü! Kesinti hakkında bildiğimiz her şey

En çok kullanılan yapay zeka uygulamalarından biri olan ChatGPT, kesinti problemleri yaşıyor. Birçok kullanıcı sisteme erişim sorunu ile karşı karşıya kaldı.